Sütnek, főznek, alkotnak a reziek

A nagyszabású közös gasztronómiai programok most elmaradtak, pedig Reziben nagy hagyománya van az ilyeneknek. A tradíciók megőrzése azonban ilyenkor is fontos, ami a koronavírus árnyékában a modern vívmányok segítségével valósulhat meg.

Hagyományosan január közepe táján szokták megrendezni Reziben a Farsangi disznótoros és kolbásztöltő mustrát. Az év első gasztronómiai programját aztán sok és sokféle szokta még követni minden esztendőben a faluban. Idén ezek megrendezésére a járvány miatt nincs lehetőség, de a hagyományokat tovább éltetik igaz, most más módon. Éppen ezért indult útjára a Reziek a konyhában és kreatívan otthonukban! című program, az online térben.

„Messze földön híres településünk vendégszeretete, ételkészítési ismerete és gyakorlata” – így kezdődik a falu lakóihoz megfogalmazott felhívás. A település művelődésszervezője arra kéri a rezieket, hogy ebben az időszakban készítsék el otthon azokat az ételeket, melyek a disznóvágásokhoz és a farsanghoz kapcsolódnak, majd később is mindig az aktuális időszakhoz kapcsolódó fogásokat, s azokról küldjenek be fotókat és elkészítésük módját, melyeket majd a falu közösségi oldalán közkinccsé tesznek.

A gasztronómiai események mindig nagy népszerűségnek örvendenek a helyiek körében. A kolbásztöltés után húshagyókedd alkalmával minden évben meg szokták szervezni a fánkmustrát – most ez is elmarad. Mivel azonban a helyiek szeretnék megmozgatni és egyben tartani a közösséget, ezért indítják el ezt a programot. Az is céljuk, hogy ha összegyűlik egy jelentősebb mennyiségű anyag, akkor a hagyományos helyi ételeket egy kiadványban is megjelentetnék. A disznótoros ételek mellett ilyentájt hagyományosan sokszor készítettek és készítenek ma is savanyúrépalevest, káposztalevest, kocsonyát, kedvelt sok különböző fajta fánk és a nudli is. De nem csak főznek, alkotnak is a reziek: horgolnak, kötnek, hímeznek, barkácsolnak, sokféle tevékenységet végeznek. Hogy mindenki megmutathassa műveit, s hogy egymástól is tanuljanak, az alkotásokról is várják a képeket.

Forrás: Kaj István, Zala megyei területi felelős