Nagy Dezső méhész és a Megye Méze

Nagy Dezső családja már a nyolcvanas években vendéglátással foglalkozott, de 2011 végén olyan irányba változtak az ágazat lehetőségei, ami arra ösztönözte, hogy más lehetőségek irányába nyisson. Végül 2013 nyarán határozta el, hogy méhészkedni szeretne: elvégzett egy tanfolyamot, majd a következő tavasszal elkezdett dolgozni egy tapasztalt méhész mellett. Két év szakmai tapasztalatszerzés után 2017-ben vett 5 méhcsaládot, és berendezett egy telephelyet Cserkúton. Ebben az évben már volt saját méze, amivel be is nevezett a Megye Méze versenyre, ahol akác kategóriában a megtisztelő 3. helyezést érte el.

2018-ban már 24 méhcsaláddal termelt. Az előző év sikerén fellelkesülve ismét nevezett a megmérettetésre, ahol akácmézével abszolút első helyezést ért el. Nagy Dezső jelenleg 100 méhcsaláddal dolgozik, 10 keretes hunor rakodó kaptárakkal. Méhei családonként – évjárattól függően – 40-100 kiló mézet termelnek.

Az akác mellett megtalálható itt virág-, repce-, hárs-, napraforgó- és édeskömény méz, de Nagy Dezső aszalványos és olajos magvas mézkülönlegességeket is készít, továbbá lépesmézet és propoliszt is termel.

A méheket egyedül kezeli A vándorlásoknál és az otthoni munkálatoknál családja mindenben segíti. A pergetésben például részt vesz  a kislánya, a nagylánya, a felesége, a nővére és az anyukája is.

Sok állandó vásárlója van, akik személyesen háznál is vásárolnak tőle. Minden páros hétvégén a pécsi Kossuth téri Patrónus Piacon értékesítenek reggeltől késő délutánig, de sokan találják meg Facebook oldalukon is.

A jövőben szeretné megszerezni a Bio minősítést mézeinek. Eddig is nagyon lelkiismeretesen termelt és kezelte a méheit, és ezt szeretné, hogy egy minőségi elismervénnyel is legyen munkája alátámasztva.

Forrás: Rittlinger Anita, Baranya megyei területi felelős, fotó: unsplash