Bemutatkozik Olaszfa, a virágzó zsákfalu

„Meglepő dolgokat produkál Olaszfa újabban! Szerdán este a templomban Rákász Gergely orgonaművész lenyűgöző látványkoncertjén vettem részt, melyen defibrillátor beszerzésére adakozhattunk. A Szívügyünk Olaszfa Egyesület a hálás közönséget még vendégül is látta.” – írta nemrégiben V. Németh Zsolt, miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője a településről.

Az alig 400 fős falu esete valóban nem hétköznapi. A Dél-Vasi kistelepülés a rendszerváltást követően erősen hanyatlásnak indult, megszűnt a TSZ, az iskola, az óvoda, majd a posta is. A 2000-es években észak-olasz családok vettek meg és újítottak fel házakat, ami némileg fellendítette a zsákfalu életét. Az elmúlt években egyre többet hallani a kistelepülésről, melyet a helyi aktív közösség generál, akik a legutóbbi választáson a faluvezetést is átvették.

Olaszfán – Vas megyében egyedülállóan – megvalósult az egyedi szennyvízkezelési program, melyet a Vidékfejlesztési Program 90%-os támogatásával tudtak megvalósítani. A beruházás összköltségvetése több mint 140 millió, a megítélt támogatás pedig több mint 126 millió forint volt. A településen 84 db kisberendezést helyeztek el, melyek összesen 89 db ingatlant látnak le. Három-három ingatlanról közös szennyvíztisztító berendezésbe gyűjtik össze a szennyvizet gazdaságossági és műszaki okok miatt. A beruházás eredményeként a környezetterhelés csökken, a lakóingatlanok komfort-fokozata nőtt, ezáltal élhetőbb és vonzóbb településsé vált Olaszfa.

A falu sikeresen szerepelt hazai fejlesztési pályázatokon is: a Zártkerti Programban gazos területeket tisztítottak ki, gyümölcsfákat telepítettek, utakat javítottak. Nemrégiben pedig átadták azt a Magyar Falu Program keretében támogatott beruházást, melyben az üresen álló paplakot alakították át közösségi térré.

Forrás: Zágorhidi-Czigány Ákos, Vas megyei területi felelős