Bemutatkozik Orfű: fesztivál, barlangok és a Mecsek egyedülálló szépsége

Orfű község Baranya megyében, Pécstől 17 kilométerre észak-északnyugati irányba fekszik. Idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű, mivel rengetegen jönnek üdülni és nyaralni. A hetvenes évek során megépített három mesterséges tó –  az Orfűi-, a Pécsi-, illetve a Herman Ottó-tó – környékén számtalan nyaraló található. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne.

Az Orfűre látogatók szórakoztatását, kikapcsolódását és pihenését többek közt szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja. A település a fiatal generáció körében elsősorban az itt megrendezett Fishing on Orfű fesztiválról vált ismertté, míg a lovak szerelmesei az Orfűi Lovasnapokról ismerik azt. A környéken lehetőség nyílik a Mecsek egyedülálló barlangrendszerében való kalandtúrázásra is, valamint otthon érezhetik magukat a vadászat és a kirándulás szerelmesei is.

Orfű több mint fél tucat nyertes vidékfejlesztési pályázatot tudhat magáénak az elmúlt években. Ezek közül a legfontosabb a helyi termelői piac és helyi termék bolt kialakítására kapott közel 50 millió forintos pályázat (VP-7.2.1-7413-17-Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése), valamint a gyűjtőrendszer és elé kapcsolt biológiával rendelkező természetközeli szennyvíztisztító megépítésére kapott több mint 100 millió forintos forrás (VP-7.2.1-16-Egyedi szennyvízkezelés). Orfű ezek mellett a Külterületi utak fejlesztése és fenntartásukhoz szükséges gépek beszerzésére is kapott 20 millió forint támogatást a Vidékfejlesztési Program keretén belül.

Forrás: Rittlinger Anita, Baranya megyei területi felelős, fotó: www.termalfurdo.hu