Hatékonyabban tisztul a szennyvíz Kaposváron

Nemrégiben átadták a mintegy 6,7 milliárd forintból épült új kaposvári szennyvíztisztítót. A beruházás 18 település, 100 ezer lakosát és 5 ezer vállalkozását szolgálja ki.

A rendezvény megnyitóján Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a magyar kormány számára a víz stratégiai kérdés. "A mennyisége véges, alapjogi védelem alatt áll, a jövő nemzedék esélyeit is érinti, ezért közös felelősségünk, hogy gazdaságosan bánjunk vele és minden lépést, minden beruházást támogassunk, amely a megőrzését, minőségének javítását, szállítását, tisztítását lehetővé teszi" – fogalmazott.

Kaposvár polgármestere Szita Károly az átadó ünnepségen arról beszélt, hogy a somogyi megyeszékhely célul tűzte ki, hogy fenntarthatóan gazdálkodik természeti erőforrásaival és a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érje el. Ennek egyik alapköve az újonnan átadott szennyvíztisztító is. 

Szaka Zsolt, az új kaposvári szennyvíztisztítót üzemeltető Kavíz Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy a szennyvíztisztító-beruházással egy csaknem negyvenéves, elavult technológiát sikerült felváltani. A korszerű berendezések a korábbinál hatékonyabban képesek megtisztítani a Kaposváron és környékén élők szennyvízét.

A projekt során egyebek mellett elkészültek:

  • az új iszaptározók,
  • a rothasztók,
  • a biológia medencék és az utóülepítők,
  • a fedett iszaptározó,
  • a rácsgépház és az iszapgépház,
  • a sűrítő és kiszolgáló medence,
  • a csatorna és a nyomóvezetékek kiépítése,
  • a vas-só tárolók,
  • valamint az udvartéri kisműtárgyak építése is.

A korszerűsített és automatizált telepen a jelenlegi iszapkezelési technológiát felváltják a hosszú távú környezetvédelmi megfontolásokat is kielégítő, és gazdaságos módon üzemeltethető zárt létesítmények. A szennyvíziszap hasznosításának köszönhetően a megtermelt biogázzal működő gázmotorok elegendő mennyiségű energiát biztosítanak a telep önfenntartó üzemeltetésére, így nem kell vezetékes gázt használni a technológiai igényekhez biztosítható a szennyvíztelep hőellátása, valamint villamosenergia-szükségletének 40 százaléka. Evvel a hasznosítással is nő a szennyvíztelep és így a város energiafüggetlensége is.

Forrás: Nedevics Tamás László, Somogy megyei területi felelős, fotó: Varga György / MTI