Bemutatkozik Kapolcs, az ország egyik legismertebb faluja

Az ötödik éve megrendezésre kerülő Kapolcsi Gépbemutató és Állatvásár minden évben kétszer, tematikus programokkal várja az egyre több érdeklődőt. Az eddigi rendezvényeken hagyományos ételek, kézműves remekek, gyermekprogramok, a Karcagi Birkacsárda remekei egészítették ki a kikapcsolódást. Szó volt az erdészeti támogatásokról, erdőművelési módokról, előtérbe került a fafeldolgozás, az ökoturizmus, a környezeti nevelés és a szakmai orientáció. A díszvendég a Bakonyerdő Zrt. volt, de bemutatkozott a BEFAG parkettagyár, a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola, a Természet Háza Látogatóközpont is. Az első ilyen vásár megnyitóján Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy ezúttal is szép számmal érkeztek az eladni és a vásárolni, kikapcsolódni vágyók egyaránt.

Jó látni, hogy a települések kezdik megtalálni saját arculatukat, azokat a programokat, amelyekkel hely­be tudják csábítani a környéken élőket, a látogatókat. Kapolcsnak már védjegye a vásár, amelynek már évtizedekkel ezelőtt nagy hagyománya volt. Lassan megtanulja mindenki, hogy Kapolcson tavasszal és ősszel vásár van.

A kép eltávolítva.

Közben a község épületei és közterületei is szépen fejlődnek. Nem vidékfejlesztési forrásból, hanem konzorciumi partnerként TOP-forrásokból új járda épült, új buszmegálló-helyiségek nőttek ki a régiek helyén, forgalomlassító berendezések fogadják a községet keresztülszelő 77-es út járműveit. Megújul Kapolcson a Kuthy-kúria, amely MűvészVölgy Kúria néven új szolgáltatásokkal, közvetlen környezetében pedig játszótérrel, parkolóval és új főtérrel várja ősztől a látogatókat. A kúria a fejlesztést követően, építve a Művészetek Völgye Fesztivál hagyományaira, továbbra is a kulturális és fesztiválturizmus egyik központi helyszíneként funkcionál majd. A tájékoztatás szerint a település központjában elhelyezkedő épület teljesen átalakul, alsó szintjén többfunkciós rendezvénytér és információs iroda fogadja majd a Kapolcsra látogatókat. Az emeleti térben egy állandó ingyenes kiállítás kap helyet, interaktív filmvetítéssel, valamint egy kávézót és egy közösségi irodát is kialakítanak. A MűvészVölgy Kúria előtt tematikus játszótér, valamint egy kerékpáros pihenő is épül. Az épület mögött korszerű köztérvilágítással ellátott teret alakítanak ki, amely szabadtéri vásárok, koncertek és családi programok szervezésére ad majd lehetőséget, a tér végében pedig új parkolót alakítanak ki. A fejlesztések négyévszakos programlehetőséget biztosítanak a hazai és a külföldi látogatóközönségnek, emellett a helyi közösség számára is fontos találkozóhellyé válnak majd. 

Idén szintén vidékfejlesztési források segítségével fesztivál helyett négy Völgyhétvégére várták ősszel a szervezők a koronavírus-járvány miatt elmaradó idei Művészetek Völgye közönségét. A fesztivál harmincéves jubileumi programjait jövőre tartják meg. A Művészek Völgye szervezői közleményükben hangsúlyozták: bár az idén a koronavírus-járvány miatt elmarad a fesztivál, a harmincéves jubileumot 2021-ben megünneplik, és a tervezett Völgy30 programcsomag is átkerül a következő évre. Ebben tíz napon át minden fesztiválévből megidéznek majd egy-egy programot eredeti formájában. A Völgyhétvégéken nyílt meg Kapolcs új főtere, ami egyúttal új fesztiválhelyszín is lesz. A MűvészVölgy Kúria névre keresztelt felújított kapolcsi kastélyban pedig társasjátékokkal, kiállításokkal és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum alkotásaival várják a látogatókat. Emellett idén második alkalommal megrendezték – az MNVH támogatását is élvezve – a Bondoró Fesztivált is, amely augusztus végén fogadta látogatóit. 

Igazán pezsgő, aktív közösségi és kulturális élet mellett szépen fejlődik épületeit, infrastruktúráját tekintve is az „ország egyik legismertebb faluja” Veszprém megyében. 

Forrás: Fábry Szabolcs János, Veszprém megyei területi felelős