Bemutatkozik Abaújszántó: egy kisváros, ahol a fiatalokra is gondolnak

Abaújszántó a Tokaji borvidék egyik települése, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Gönci járásban található. 2015-től egy fiatal, agilis polgármestere vezeti a várost, aki új lendületet hozott a fejlesztések területén, sikeres pályázatok és saját források felhasználásával. 

Abaújszántó történetén átvonul az egész magyar történelem: többek között fedeztek fel itt az ősember tartózkodására utaló nyomokat, Mátyás király alatt felvirágoztatott és részt vett a Rákóczi-féle szabadságharcban. A város lakóházai, meglévő épületei még árulkodnak arról a korról, amikor még sokkal intenzívebb életet élt itt a kereskedelem, de ezek az épületek utalnak arra is, hogy már több mint 200 évvel ezelőtt jelen volt az igazi polgári réteg Abaújszántón. 

A városi cím elvesztése ellenére a település továbbra is megőrizte a több évszázada kialakult térségi szerepkörét, mivel a környezetében lévő tíz település természetes és történelmileg kialakult központja maradt. Hosszú és kitartó munka eredményeképpen 2004. július 1-től ismét Abaújszántó ismét városi rangba emelkedett. 

2015-től új sebességi fokozatba kapcsolt a település, elkezdett ismét a térség és Tokaj-Hegyalja gazdasági és kulturális motorjává válni. A városban több mint húsz önkormányzati ingatlan került felújításra és energetikai korszerűsítésre, megújult a főtér és a vasútállomás, az itt élők pedig újból élvezhetik a természetet az új tanösvénynek köszönhetően. Fontos kérdés a fiatalok helyben tartása, ezért került sor kondipark és ifjúsági ház átadására, és nemrégiben átadták a térség legnagyobb termelői piacát is, ahol több mint száz árus árulhatja portékáit. 

A kép eltávolítva.

Abaújszántón a fiatalokra is nagy figyelmet fordítanak

A Vidékfejlesztési Program és az Önkormányzat saját erejének biztosításával Ifjúsági Házat hoztak létre egy régi, elhanyagolt épület teljeskörű felújításával. A település vezetői fontosnak tartják, hogy a fiatalságot helyben tartsák, így minden erejükkel azon dolgoznak, hogy számukra élhető körülményeket teremtsenek, ahol jól érzik magukat. A felújított épületben helyet kapott egy családi napközi, a súlyemelő szakosztály minden igényt kielégítő edzőterme, egy terem a darts és a pingpong kedvelők számára, valamint egy próbaterem a helyi fiatalokból álló „EztRád” Nyitott Színpad Társulata részére.

Fontos a helyi termelők helyi piacra jutásának támogatása

A Vidékfejlesztési Programon belül 2019-ben sikeresen elnyert pályázati forrás megteremtette a lehetőséget arra, hogy Abaújszántón egy nagyobb, korszerűbb, minden igényt kielégítő Termelői Piacot hozzanak létre. Megépült egy 19,5 m x 31,60 m méretű fedett-nyitott csarnok, ahol 40-50 elárusító helyet alakítottak ki, a hozzá tartozó mosdókkal, raktárakkal és parkolóhelyekkel. A célkitűzések között szerepelt a megújuló energia hasznosítása és más energiahatékonysági intézkedések, az akadálymentesítés, valamint a kültéri-fedett és beltéri elárusítóhelyek kialakítása. 

A kép eltávolítva.

Megerősítés, gyarapítás

Az abaújszántói piac júliusi átadásán Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy ez a térség legnagyobb termelői piaca, a minisztérium a várossal hozzájárult a foglalkoztatás megtartásához. „Hiszünk abban, hogy a helyi termelői piacok támogatásával hozzájárulhatunk a falvak, kisvárosok fejlesztéséhez, megerősítéséhez” – hangoztatta. Hozzátette: a legfontosabb cél a magyar gazdaság erősítése, a munkahelyek védelme, a magyar vidék gazdagodása és gyarapítása.

A városvezetés további céljai a gazdasági versenyképesség javítása, munkahelyteremtés és innovációs tevékenységek ösztönzése, valamint az egyedi természeti és kulturális erőforrások fenntartható hasznosítása. A fejlesztés hozzájárul a településhálózat fenntartható fejlődéséhez, valamint erősíti a város központi szerepét. 

Forrás: Abaújszántó Önkormányzata / Boon.hu / Tóth Ágnes, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős