Borsodi Sajtműhely: öltönyös munkahelyről a juhok és kecskék közé

Az Újcsanáloson sajtkészítéssel foglalkozó Rácz Miklós Tamás miskolci „öltönyös” munkahelyét feladva költözött a településre és teremtette meg családja segítségével a mára méltán híres Borsodi Sajtműhely alapjait. A kisüzemben kézműves módszerekkel készítenek kiváló minőségű, juh- és kecsketejből előállított sajtokat, amelyeket aztán részben állandó vevőkörük részére, részben vásárokon értékesítenek, de szállítottak már termékeikből Michelin-csillagos éttermeknek is. A sajtok elkészítéséhez szükséges alapanyagot saját állatállományuk révén nyerik, így annak minőségére is folyamatos rálátásuk van. 

„Városi emberként 45 évig a nagyüzemi, élelmiszergyárak által előállított tartósított, vegyszerezett, stabilizált, színezékekkel és egyéb adalékokkal dúsított készítményeket fogyasztottam, aminek a saját- és a családom egészsége látta kárát” – mondja Miklós, akik emiatt is döntöttek úgy, hogy a megyeszékhelyből vidékre költöznek.

Miklós mostanra évek óta foglalkozik sajtkészítéssel, állatai (juhok és kecskék) szabad tartásban nevelkednek. Az állatokat rendszeresen állatorvos ellenőrzi (vérvizsgálat, féregtelenítés, általános kondíció, stb.). Vallja, hogy csak "jókedvű", egészséges állatoktól van jó tej, megfelelő sajt alapanyag, amiből különféle sajtokat készítenek.

A vásárlóik többféle sajttípussal és fűszerezéssel is megismerkedhetnek a juh- és kecske- sajtjaik fogyasztásakor. Minden terméküknél egyedi ízvilág kialakítására törekszenek a hagyományos friss sajtoktól a fűszeres és füstölt sajtokon át egészen a hosszan érlelt sajtokig.

Ha kapcsolatba szeretne lépni velük

@email
+36 30 687 9254
https://www.facebook.com/borsodisajt/

Forrás: Tóth Ágnes, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős / Rácz Miklós Tamás sajtkészítő, Észak-Magyarország napilap (2020.09.29.)