Tibchili: minél csípősebb, annál jobb!

Minél csípősebb annál jobb: akár ezzel a mondattal is kezdhetnénk Szilvia és Tibor munkájának lényegét, akik az elmúlt években chili paprika fajták termesztésébe kezdtek. Termőhelyük egy Hódmezővásárhely közelében fekvő kiskertben található, mely mintegy 1500 tő chili paprikának ad otthont.

Szilvia és Tibor a közelmúltban igazán különleges, bár itthon egyre közkedveltebb gazdálkodói tevékenységbe, chili paprika termesztésébe kezdett. Idén már 1500 tő chili paprika termett saját, hódmezővásárhelyi kiskertjükben, mely komoly feladatot és elfoglaltságot jelent a két kisgyermeket nevelő házaspárnak. 

Másik szenvedélyükbe, a méhészkedésbe ugyancsak sok energiát fektetnek. A chili mellett termesztettek közel 200 tő paradicsomot, többfajta kápia jellegű paprikát, de voltak különlegességek is, mint a mexikói egérdinnye és a mexikói földi cseresznye. Céljuk nem a mennyiség, hanem a minőség, bár örömmel tapasztalják, hogy lassan nagyobb a kereslet termékeikre, mint amit ki tudnak szolgálni. A chili és egyéb zöldségtermesztés során szem előtt tartják a környezetvédelmet, igyekeznek amennyire csak tőlük telik, integrált növénytermesztést folytatni, a biológia növényvédelmet részesítik előnyben. 

A kép eltávolítva.

A chili kertben számos chili fajtát termesztenek. Megtalálható náluk a világ legcsípősebb chilije, a Carolina Reaper, de a világ legdrágább chilije, az Aji Charapita is. Most ősszel indultak először megmérettetésen és az Őszi Mámor szószukkal sikerült is egy bronzminősítést nyerniük az I. Magyar Ízek Versenyén. 

A termékeiket webshopban, valamint a környékbeli piacokon, vásárokon értékesítik, Hódmezővásárhely mellett Szegeden és Makón. Remélik, hogy a környékükön is egyre többen ismerik meg általuk, a kézműves, kistermelői chili termékeket, és büszkék lehetnek ők is, a vásárhelyi chilire, a Tibchilire. Családi vállalkozásként hosszú távú tervük és céljuk az, hogy a gyerekeiket is bevonják majd a vállalkozásba, hiszen ezt valahol már nem is maguknak, inkább nekik csinálják.

Forrás: Dobsa Tibor, https://tibchili.huhttps://www.facebook.com/tibchili