Bemutatkozik Újudvar: szép óvoda, új utak és a nagybetűs természet maga

Újudvar település első okleveles említése 1193-ból származik Ojvduor néven III. Béla oklevelében, a fehérvári keresztesek birtokainak összeírásakor. Feltételezhetően Eufrozina királynő, II. Géza magyar király felesége adományozhatta a székesfehérvári Szent István monostoregyháznak. Egy 1236-ban kelt oklevél szerint johannita lovagok érkeztek a községbe, ahol hamarosan rendházat alapítottak. A falu a török időkben elpusztult, a pusztulás utáni újépítéskor egy kicsit keletebbre épült fel. 

Újudvar alapításától kezdve mindvégig jobbágyfalu volt. Lakossága többségben mezőgazdasággal foglalkozott, 1945-ig több kisbirtokosa is volt.

A kép eltávolítva.

A településen a járvány előtti és alatti időszakban sem állt meg az élet. Több fejlesztést, beruházást terveznek, amelyek jóvoltából nem csak modernebb, de komfortosabb is lesz a község. Terveik megvalósításához nagy segítséget nyújt a Magyar Falu Program, amit az ötezer fő alatti kistelepülések felzárkóztatására hozott létre a magyar kormány. A százszázalékos állami támogatás nagy segítséget jelent, hiszen olyan célterületekre összpontosul, amelyek fejlesztése már régóta időszerű minden falu életében. Újudvaron idén is szeretnék folytatni a közútjaik rendbetételét, ezért az említett program keretében pályázatot adtak be a belterületi utak felújítására. Amennyiben támogatásban részesülnek, akkor az Ifjúság utcához vezető útszakasz, valamint az Ország út egy része is megújulhat, aszfaltozással: 345 méter hosszan, mintegy 27,5 millió forintból – összegezte Sakab Sándor, Újudvar polgármestere. Az útépítés mellett más tervek is szerepelnek a fejlesztési koncepciójukban: “Van egy szép óvodánk, amelynek fenntartása és fejlesztése számukra mindennél fontosabb, ezért amit lehet, meg is tesznek érte.“

A település turisztikai szempontból is jelentős szerepet tölt be a térségben, hiszen itt található a Hubertus Vadászház, amely ideális hely a természetben való kikapcsolódáshoz, pihenéshez. Az impozáns vadászház a község felett, a TV torony szomszédságában, az egyik zalai domb tetején található, gyönyörű kilátást nyújtva a környékre. A vadászházat a zalai erdők ölelik körül. A Hubertus Vadászház kirándulás során, az Országos Kéktúra útvonalon is elérhető, amely elvezet az erdei völgyben fekvő Csibiti-tóhoz és a Kőszikla-szurdok tanösvényhez.

Forrás: Kaj István, Zala megyei területi felelős, fotó: facebook.com/Ujudvar