Raposka: kis falu nagy álmokkal

Raposka 500 lélek alatti kis falu a tanúhegyek tövében. A Balaton-felvidéki község a napokban megkezdte a közösségi ház nagyszabású átalakítását. 

A kultúrház tetőterének beépítése nagy feladat. A szerkezetkész beépítést még szigetelni, aljzatolni kell és ki kell építeni a közműveket is, így idén még biztosan nem fogadhat vendégeket, de jövőre már a helyiek és a turisták rendelkezésére állhat. A beépített tetőtér 18 főnek adhat majd szállást, jó szolgálatot tehet a majdan az épület mellett elhaladó új kerékpárutat használók körében is. 

Az önkormányzat megvásárolt egy helyi ingatlant a templom mellett, hogy a több funkcióra szánt épületben többek között falumúzeumot és falugondnoki irodát alakítsanak ki. A pajtában gépeket tárolhatnak, az udvaron falukemence is épülhet. A közösségi funkciót ellátó épületet szeretnék idén rendbe tenni. Egyelőre a kultúrház tetőterében gyűlnek a régi bútorok, eszközök, amelyek idővel a falumúzeumba kerülnek. 

A saját erőből, hárommillió forintos költséggel kialakított játszóteret tavasszal hivatalosan is átadják. A település közvilágítása, útjai rendben vannak, viszont a hegyi utakat fel kell újítani – ez utóbbi már folyamatban van. Megépítésre vár az egykori bánya előtti, mintegy 200 méter hosszú szakasz is. 

A 250 lakosú település népszerű a letelepedni vágyók körében. Sorra elkelnek a régi házak, pillanatnyilag pedig nincs eladó önkormányzati telek sem. A község a Magyar Falu Program segítségével október 5-én új közösségi járművet vehetett át és áldott meg, hogy a falu életét szolgálja a mikrobusz. Az elmúlt években felújították továbbra az orvosi rendelőt, digitális rendszert telepítettek, orvosi eszközöket vásároltak és térkövezték a temető ravatalozóterét is. A kultúrház (közösségi ház) eddigi átalakítása 8,9 millió forint vidékfejlesztési forrást áldoztak. 

Forrás: Fábry Szabolcs János, Veszprém megyei területi felelős