Tájnapi tájséták natúrparkjainkban

A táj nemzetközi napja alkalmából október második felében több natúrparki helyszínen helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők natúrparki tájainkat. A meghirdetett tájsétákról részletes információt talál a Magyar Natúrpark Szövetség központi honlapján.

A magyar natúrparkok az idén is tájséták meghirdetésével csatlakoznak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez. Az idei évben a IV. Országos Natúrparki Vetélkedő döntőjének díjkiosztója is e terepi programokhoz kapcsolódóan valósul meg.

tájnapi tájséták szervezésében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat – a natúrparki szakmai koordinációs hálózat tagjaként – szakmai együttműködő partnerként vesz részt.

A táj nemzetközi napját a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében kezdeményezte az Európa Tanács. A strasbourgi székhelyű szervezet idén a táj ágazati politikákba történő integrálását helyezte a tájnapi szakmai rendezvények középpontjába.

Natúrparkjaink több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik. Immáron tizenhat névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk van. A 305 natúrparki település közigazgatási területe az ország területének 9,3%-ára terjed ki.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.