Reprezentatív adatgyűjtő hálózatot épít az AKI

majort
2024. 07. 26., p – 11:14

Az Agrárközgazdasági Intézet 1954-es megalapítása óta folyamatosan próbál lépést tartani a nemzetközi gyakorlatokkal és a hazai agrárszektor kiemelt szereplőinek igényeivel. Az intézet 2024. július 1-től három regionális központtal bővült. Ezek létrehozásával az AKI megkezdte a Tesztüzemi Információs Rendszer szakmai és szervezeti átalakítását.

Az átalakítás legfőbb oka, hogy a korszerű, fenntartható és versenyképes mezőgazdaság megteremtéséhez és a tényeken alapuló döntéshozatalhoz elengedhetetlenek az időben rendelkezésre álló és a valóságnak megfelelő adatok. Ahhoz, hogy az intézet képes legyen erőforrásai megőrzésére és megújítására, a jellemzően gazdasági adatok gyűjtését ki kell egészíteniük a társadalmi és környezeti adatok gyűjtésével, illetve lehetővé kell tenniük ezek együttes elemzését. ,,Csak így kaphatunk valós képet a hazai és nemzetközi agrár- és élelmiszer-gazdaság állapotáról. A feldolgozott adatok, információk gyors megismerése elengedhetetlen a szakpolitika, a mezőgazdasági termelők, valamint az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplői számára" - írja közleményében az AKI.

A közel 60 éve működő Mezőgazdasági Számviteli Információs Hálózat (FADN) 2025-től átalakul Mezőgazdasági Fenntarthatósági Információs Hálózattá (FSDN). Ezért a Magyarországon működő Tesztüzemi Információs Rendszer átalakítása is szükségessé vált. A jelenleg működő rendszer reprezentatív mintán alapuló a hazai mezőgazdaság szerkezetét leképező, valódi, üzemektől kapott adatokkal operáló - komplex adatgyűjtésihálózat. Sokoldalúsága és részletessége lehetővé teszi összetett agrárgazdasági modellek és előrejelzések megalkotását, amelyek egyaránt elengedhetetlenek az agrárpolitikai intézkedések tervezéséhez, nyomon követéséhez és értékeléséhez. A Kelet-Magyarországon, Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon kialakított regionális igazgatóságok több évtizedes adatgyűjtési és elemzési szakértelmen alapulnak, létrehozásukkal az AKI közvetlenebb kapcsolatba került az önkéntes adatszolgáltatásban részt vevő gazdaságokkal, a hálózat tagjaival, akik jelenleg több mint kétezren vannak.

A hálózathoz való csatlakozás számos előnnyel jár. A tagok működésükhöz kapcsolódóan testreszabott adatokhoz és információkhoz jutnak az Agrárinformációs Portálon (AIP), valamint tagságuk elismeréseként a KAP Stratégiai terv (ST) beruházási jellegű pályázataiban többletpontokra is jogosultak lehetnek. Leendő együttműködő partnereik számára a hálózathoz való jelentkezést egyszerűbbé és gyorsabbá tették, a csatlakozáshoz az AIP felületen elérhető adatkezelési megállapodás elfogadása szükséges. „Az AKI immár 70 éve áll a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság szolgálatában, folyamatos innovációival, korszerű megoldásokat keresve hozzájárul a magyar agrárium sikeréhez. Bízunk benne, hogy az adatgyűjtő hálózatunk fejlesztésével tehetünk az ágazat versenyképesebbé tételéért" - zárja közleményét az Agrárközgazdasági Intézet.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság
Fotó: Agrárközgazdasági Intézet