Hogyan épül egymásra a paprikatermesztés és hal tenyésztés Szentesen?

majort
2021. 11. 10., sze – 10:19

Az OMÉK, Mezőgazdasági Nagydíját elnyert, fiatal agrárszakember, Bakó Dániel családjával közösen, innovatív, gyakorlati jó példát valósít meg. Szentesen, a fóliás paprikatermelés mellett, a fólia sátrak fűtésére használt termálvizet, második körben is hasznosítják, mégpedig afrikai harcsa tenyésztésére.


A közelmúltban megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján adták át az Agrárminisztérium, Mezőgazdasági Nagydíjait, melyet a fiatal agrárszakember kategóriában, a szentesi illetőségű, Bakó Dániel nyert el. Családi gazdaságukban, a hagyományos, fóliás paprikatermesztés mellett, az ahhoz használt, a saját termálkútjukból származó vizet újra hasznosítva, afrikai harcsát termelnek, és dolgoznak fel nagy mennyiségben.


Céljuk, az egységnyi kitermelt termálvíz, minél tovább történő termelésben tartása, szemben a mai vízpazarló, kertészeti felhasználással. A fóliás, fehér-paprika termesztését, 1,5 hektár fűtött és fél hektár hideg fóliában végzik. 2012-ben fúrtak, egy 1450 méter mély termál kutat, melynek a számítógépes szabályozás mellett, 600 l/perc a kapacitása, amit még növelni is tudnak. 2005 óta alkalmaznak biológiai növényvédelmet, így a kemikáliák használatát, a feltétlenül szükséges, minimális szintre tudták szorítani. Kiemelten foglalkoznak a dolgozóik munkakörülményeinek javításával, a termelési költségeikben a munkabér, az összköltség közel felét teszi ki.  Dániel véleménye szerint, a hazai zöldség és paprikatermesztést nehezíti, hogy ez az ágazat nem kap közvetlen támogatást és létkérdés, az általános forgalmi adó, az ÁFA mértéke. A hagyományos magyarországi paprikatermesztést sokban segítené, az 5%-os ÁFA bevezetése.


A fóliaházakban felhasznált termálvizet, az ún. recirkulációs rendszerű haltermelésre újrahasznosítják. Ennek eredményeképpen, heti kb. 6 tonna, évi 250-300 tonna afrikai harcsa felnevelése valósul meg. Mindezt négy magánszemély hozta létre, köztük Dániel és testvére. A fejlesztés része volt egy új, fenntartható, intenzív, zárt haltermelő telep létrehozása, melyet a MAHOP 2.3.1 pályázat, 50%-os támogatásából valósítottak meg. Ehhez kapcsolódóan, a szomszédos Szegvár településen kialakítottak, egy új, halászati termékfeldolgozó üzemet, a MAHOP 5.3.3 pályázat, ugyancsak 50%-os támogatásával. Hazánkban egyedülálló módon hasznosítják a fóliaházas termesztésben felhasznált termálvizet halnevelési célra. Újszerű elfolyó vízkezelési megoldást alkalmaznak, a befogadó minőségének megőrzésére. A haltermelő rendszerből kikerülő víz, további mechanikai kezelés után, fűzfás energia ültetvényben kerül hasznosításra. A telepeken, energiahatékony berendezések beépítésével és napelemes rendszerek telepítésével megtörtént az energiahatékonyság növelése és a napenergia hasznosítása is.


Forrás: szentesipaprika.hu, geofish.hu
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt