Csanádalberti példaértékű fejlesztése a közös akarat eredménye

A közel 500 fős Csanádalberti Csongrád-Csanád Megyében, a Makói Járásban, a Maros hátságon fekszik. A kisközségben is fellelhetőek azok a problémák, melyek az ekkora lélekszámú településeket jellemzően sújtják, ennek ellenére komoly fejlesztések valósultak meg, a közös akaratnak köszönhetően.

A Makói Járásban fekvő Csanádalberti 1844-ben, dohánykertészek letelepedésével jött létre, melyre a település címere is emlékeztet, a pajzsban látható dohány növénnyel. Az ötszáz fő alatti lakosságszám nem akadályozta meg a község vezetőit abban, hogy éljenek a pályázati és kormányzati források adta lehetőségekkel. Az itt élők régi vágya volt egy, a művelődést és a közösség életet szolgáló intézmény létrehozása. Ez végül 2016-ban, 145 millió Ft kormányzati támogatásból valósult meg, így megkezdte működését a helyi Művelődési Ház, mely azóta a település közösségi életének központja. 

A vidéki térségek fejlesztésére hivatott Vidékfejlesztési Programban is sikeresen pályáztak, melynek eredményeként a helyi Idősek Nappali Otthonában közel 27 millió Ft támogatással megvalósulhatott egy többfunkciós közösségi tér kialakítása, illetve felújíthatták a településképet meghatározó épület. A külterületi utak karbantartása is kiemelt célként szerepelt, ezért a szomszédos Ambrózfalva településsel közösen közel 15 millió Ft támogatást nyertek el három darab munkaeszköz beszerzésére, így rendelkeznek árokásóval, homlokrakodóval, illetve az erre szerelhető univerzális kanállal. A fejlesztések sora a helyi termelői piac elárusító helyeinek kialakításával folytatódott, illetve beszereztek egy 10 m2 alapterületű hűtőkonténert, melyben a termelők, tárolni tudják értékesítésre szánt terményeiket, zöldség és gyümölcsféleségeket. Mindezek közel 7,4 millió Ft támogatás segítségével valósulhattak meg.

Csanádalberti élt a TOP pályázatok lehetőségeivel is, melynek keretében több mint 71 millió Ft támogatásból, elkészült a polgármesteri hivatal és az egészségház energetikai korszerűsítése. A közelmúltban pedig a Magyar Falu Programnak köszönhetően sikeresen pályáztak az óvoda, óvodaudvar, a szolgálati lakás és a polgármesteri hivatal további fejlesztésére is. 

Forrás: Benkő Zsolt, Csongrád-Csanád megyei területi felelős, fotó: Csanádalberti Község Önkormányzat