Új natúrparkot ünnepeltek az Őrjegben

2020. október 13-án rendezték meg az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark hivatalos nyitóünnepségét. Hazánk 16. natúrparkja hivatalosan már április elsején megalakult, ám a járványügyi veszélyhelyzet miatt csak most, egy szűkkörű esemény keretében tudták megtartani a helyi szervezők. 

Az ünnepi eseményre a natúrpark egyik emblematikus helyszínén, a Hajósi Barokk Kastélyban került sor. A napjainkban kiállítóhelyként működő, egykori érseki vadászkastélyban rendezvény előtt szabadon megtekinthető volt egy vadászati és természetvédelmi kiállítás. Az aulában helyi kistermelők termékeit kóstolhatták meg a résztvevők, köztük a méltán népszerű bioborokat vagy olyan különlegességeket, mint a homokmégyi pirospaprikával töltött piskótatekercset.

A rendezvényt Estók Mihályné Szalczer Erzsébet Hajós Város polgármestere nyitotta meg, majd ünnepi köszöntő beszédek következtek. Bányai Gábor és Font Sándor országgyűlési képviselők után a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. képviseletében Füredi Kornél ügyvezető-helyettes úr is beszédet mondott. Kiemelte a Natúrparki szakmai koordinációs hálózat és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat országos léptékű segítő szerepét, amelyre az újonnan létrejött őrjegi natúrpark is számíthat. Dr. Pető Péter, a Magyar Natúrpark Szövetség képviseletében szintén az országos szintű hálózati összefogás jelentőségét emelte ki. Ezt követően Agócs-Paluska Éva elnök és Szalczer Bálint Gergely alelnök mutatta be a résztvevőknek a natúrpark munkaszervezeti feladatait ellátó egyesület eddigi és tervezett tevékenységét. A hivatalos program zárásaként a tagtelepülések polgármesterei vehették át a natúrparki település címet az egyesület vezetőitől. Az ünnepség  jó hangulatú vacsorával fejeződött be, amelyen a térségre jellemző sváb ételeket kóstolhattak meg a résztvevők.

A natúrpark létrehozásának lehetőségét a térségben természetközeli és ökológiai gazdálkodást folytató fiatal gazdálkodó családok vetették fel elsőként, akik az elmúlt években következetesen dolgoztak az Őrjeg gazdag természeti és táji örökségének megőrzéséért. Tevékenységük középpontjában a természetközeli gazdálkodás folytatása, azon belül is a legeltetéses állattartás, mint tájfenntartó tevékenység népszerűsítése, a védett természeti értékek megőrzése és monitorozása mellett, a vízszabályozás újragondolása és egészséges helyi termékek előállítása állt. E tevékenységek szélesebb körű, hatékonyabb és hosszú távon is eredményes folytatásához a natúrpark biztosíthat megfelelő kereteket.

További információ a natúrparkról: www.orjeginap.hu