Környezettudatosság

A klímaváltozás és a hozzá történő alkalmazkodás az erdőgazdálkodás elmúlt száz évének talán legnagyobb kihívása – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Európai Erdők 8. Miniszteri Konferenciáján, szerdán.

A talajok termékenysége létfontosságú kérdés, termőföldjeink állapota fokozott odafigyelést, magas szintű törődést igényel – mondta Juhász Anikó helyettes államtitkár a talajok állapotával foglalkozó nemzetközi program online rendezvénye kapcsán.

Nagy érdeklődésre tartott számot Győr-Moson-Sopron megyében az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program. Közel ötven településen ültették el tavaly ősszel, vagy ültetik el a következő hetekben a program keretében igényelt facsemetéket.

Országos programmá bővítené az agrártárca az iskolai komposztálók felállítását, ezzel is bővítve a gyerekek tanteremben szerzett ismereteit.

Nagy István agrárminiszter a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola udvarán felállított komposztálót tekintette meg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel pénteken, ahol a miniszter azt mondta: végtelenül fontos, hogy a gyerekek odafigyeljenek a környezetükre.

A Compastor elnevezésű komposztáló technológiát alkalmazó eszközt a helyi Humusz Maximusz Egyesület jóvoltából helyezték ki tavaly ősszel.

Az MNVH képviseltében Gulyás Dorina, mint az új nemzetközi projekt koordinátor részt vett a POWER4BIO rendezvénysorozat januári konferenciáján, ahol Lengyelország egyik leginnovatívabb régiójából érkeztek az előadók.

„Átalakulóban a világ: utazás a fenntartható jövő felé” címmel tartotta 10 éves ünnepi tanácskozását a mezőgazdasággal, az élelmezésbiztonsággal és az éghajlatváltozással foglalkozó nemzetközi kutatási kezdeményezés (FACCE JPI). Magyarország 2019 óta tagja a 24 tagországot tömörítő együttműködésnek, amelynek célja az Európai Kutatási Térség megerősítése.

Az Önkormányzat az „Ópusztaszer helyi megújuló geotermális energiájának kiaknázása a független és fenntartható hosszú távú energiaellátás jegyében” címmel, TOP fejlesztés keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi forrásból 254,3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A fejlesztés eredményeként egy települési jelentőségű, illetve települési koordinációt igénylő, közcélú energiaigény kielégítésére szolgáló megújuló energiaforrásból nyert energiatermelés és helyi felhasználást célzó komplex projektet valósítottak meg.

Idén is díjazták Magyarország legszebb konyhakertjeit; az elismerések keddi, biatorbágyi átadóján az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti a lakosság körében.