Idén is megrendezik a „Magyarország Étele” versenyt, mely 2025-re új kategóriával bővült. A szervezők számolnak a kistermelők versenybe szállásával. Az Agroturizmus Étele 2025. verseny célja a tájjellegnek megfelelő, főként kistermelői termékekből készített ételek népszerűsítése a fogyasztók és a gasztronómia szereplőinek körében.
A magyar gasztronómia jelentős hagyományokkal rendelkezik, az alapanyagok és receptúrák évtizedek óta formálják a magyar konyhát. Ebben a szellemben indul el 2025-ben a „Magyarország Étele” verseny. Az évad újdonságaként – az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében, partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – új kategóriával bővül a verseny. Az “ Agroturizmus Étele 2025 ” verseny lehetőséget ad a kistermelőknek és a helyi termelőknek, hogy termékeiket szélesebb közönség előtt is megismertessék.
Kiemelt figyelmet fordítanak a vidéki-, és agroturizmus-, illetve a rövid élelmiszer-ellátási láncok fejlesztésére. A szervezők a világ minden tájáról (kiemelten az elcsatolt területekről és a diaszpórából) várják az egyéni jelentkezők (családtagok, ÖCSG) és REL (rövid élelmiszer-ellátási lánc) csapatok nevezését.
A pályázat feltétele, hogy az étel fő mennyiségi, vagy jellegét adó alapanyaga minimum 70
százalékban saját termelésű termékből vagy közvetlenül beszerzett kistermelői vagy őstermelői termékből származzon. Fontos szempont, hogy a receptben hangsúlyos legyen a hazai alapanyagok megjelenése és tükrözze a táji jelleg sajátosságait. A hagyományok mellett azonban az innovációnak is meg kell jelennie a recepttúrában.
A versenyre 3 fogással és egy itallal lehet nevezni (előétel vagy leves, főétel, desszert, illetve a menühöz illő ital). A nevezés és az ételkészítés során ki kell emelni a szezonalitást és a táji jelleget, amit a pályázatban is be kell mutatni. A versenyre 2025. január 15-ig lehet jelentkezni a nevezési lap elektronikus elküldésével. A nevezési lap és a verseny részletes szabályzata a www.magyarorszagetele.hu weboldalon érhető el. A receptúra kidolgozásának és leadásának határideje: 2025. január 30. Az első körben a beérkezett pályázatok értékelése történik. Közülük a legjobbnak ítélt 12 jut az áprilisi döntőbe.
Forrás: oroscafe.hu
Fotó: oroscafe.hu