Ezt tudni érdemes: a mézeskalács különleges története

majort
2024. 12. 28., szo – 08:25

A karácsonyi készülődéshez a legtöbb családban hozzátartozik a lakást belengő mézeskalács illata. Sokunk számára egy szeretett édesség mind az íze, mind pedig az utánozhatatlanul finom illata miatt. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát.

Ez a sütemény a karácsonyi ünnepi időszak egyik hagyományos édessége. Ennek ellenére a mézeskalács történetéről sokan elég keveset tudnak. Arról megoszlanak a vélemények, hogy honnan ered a mézeskalács, melyik recept az igazi, sőt egyesek az azonnal puhulóra, míg mások a porhanyósra, de olyanok is vannak, akik a ropogósra esküsznek.

A mézeskalács története hazánkban

A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átment. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost.

A magyar ősi méhész nemzet. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Egy 16. századi irat utal “mézes báb”-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században.

1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata és talán a mai napig is Debrecen az egyik legjelentősebb központ, ahol évszázadok óta kiváló minőségben készítik. A mézeskalács termékek készítése és fogyasztása a cukor és az ebből készített cukrász termékek megjelenésével csökkent, de továbbra is azért találkozni vásárokon a mézeskalács árusokkal.

A régi időkben méz volt az egyetlen édesítőszer, melyből tartós és tápláló száraz sütemény volt készíthető, így a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert eledele.

A méz drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel “mézesbábos” céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált.

A mézeskalács formázása a régi időkben

A mézeskalács formázásához, és díszítéséhez használt formák keményfából készültek, és ütőfának nevezték őket. Ezeket az eszközöket kézművesmesterek vagy segédjeik faragták. Legjellegzetesebb formák: a tányérok, a huszárok, a pólyás babák, valamint a szív alakúak voltak, majd a XIX. századtól megjelentek a híres betyárok ábrázolásai. A nagy színes, tükrös szívek a parasztfiatalság szerelmi ajándékai közé tartoztak. A 17. és 18. században ötvösök és más művészetekben jártas iparosok fémből készítették a részletgazdag, művészi formákat.

A mézeskalács a régi időkben szorosan kötődött a búcsúkhoz

A mézeskalácsnak nem csak karácsonykor volt aktualitása, az év bármely szakaszában szívesen vásárolták az emberek. Ami nagyon emlékezetes a régi időkből búcsúkban, vásárokban kapható volt a szívecske mézeskalács tükörrel a közepén, és mai napig talán sokak kedves emléke jelenleg is.

Mézeskalács a mesében

A meseirodalomban is fellelhető, Grimm testvérek meséjében, a “Jancsi és Juliskában” szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként. A századok alatt a díszítésnek jelképi rendszere alakult ki, vagyis mind a formájában, mind a díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács. Kedvelt vásári ajándékok a mézeskalács szív, a huszár, a kard, a baba és a tányér.

Elkészítése

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás. Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd formázzák. A tészta jól alakítható, ám melegen ragacsossá válik.

Formázása

Kézzel: Szaggató formákkal, melyek fémlemezből hajlított, körvonalat meghatározó keret.

Ütőfával: fából készült formával, melybe a minta negatívja van belefaragva. Ebbe simítják a tésztát.

Ezután a kalácsokat általában díszítik, kisütik.

Díszítése

A mézeskalácsot többféle módon lehet díszíteni:

Írókázás: tojáshabbal mintákat rajzolnak rá, ez a legelterjedtebb díszítési módja.

A tojáshabba ételfestéket is keverhetünk, amikkel színes mintákkal, díszítésekkel lehet a mézeskalácsokat még szebbé varázsolni. A pirossal színezett tojáshab például a hagyományos vásári díszítés alapja. Talán sokan emlékeznek a vásárokban árult mézeskalács szívekre, melyeket kis tükör darabokkal is díszítettek.

A mézeskalács azonban nem csak finom sütemény lehet, amit szívesen fogyasztunk, hanem varázslatosan szép mézeskalácsházak, várak, autók és még sorolhatnám mennyi szépség készíthető belőle. Somoskőújfaluban már hosszú évek óta hagyomány a mézeskalácsfalu elkészítése, ami szó szerint mesevilága repít mindenkit, aki megcsodálja.  

 

Forrás: Sokszínű Vidék/Miskolczi Timea Panny
Fotó: Fortepan/Faragó György