Hazánkban hagyományosan november 30-án, András napkor kezdődnek a disznóvágások és disznótorok, melyek a vidéki élet legnagyobb közösségi eseményei közé tartoznak.
A disznóvágás – mai divatos nevén disznótor – mindig szerves része volt a magyar vidék kultúrájának, a családokat összekovácsoló és megmozgató programoknak. Nagyszüleink korában a disznóvágással biztosította a család az egész éves hús- és zsiradékkészletét, így a füstölt és nyers húsokat, a szalonnát, kolbászt és a zsírt. Ezen alkalmakkor készítettek abált szalonnát, hurkát, disznósajtot is, a reggeli nem múlhatott el sült vér nélkül, a nap végén pedig jellemzően orjalevest, töltött káposztát és frissensülteket kínáltak a disznóvágáson résztvevőknek.
A Csabai Kolbászklub Egyesület a hagyományokat őrizve András napján elindította a disznótoros szezont, melyen egy 308 kilós hízót dolgoztak fel. Az eseményről közösségi oldalukon tettek közzé hangulatos felvételeket.
Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: facebook/csabai kolbászklub egyesület