Fürjek és finomságok: Egy paks-dunakömlődi családi gazdaság különleges története

majort
2024. 11. 08., p – 10:05

Nagy Attila 2020-ban vágott bele a fürjtartásba Pakson, és mára kis családi gazdaságából különleges fürjtojásokat és ínyenc termékeket kínál. Tapasztalat és lelkesedés vezette útján, miközben termékei egyre több helyi vásárló kedvenceivé váltak.

Attila Gyermekkorában gyakran segített nagyszüleinek, akik rendszeresen foglalkoztak állatokkal, így már fiatalon elsajátított néhány alapvető ismeretet az állattartásról. Először csupán néhány tojót tartott, amelyek friss tojással látták el a családját. Ahogy telt az idő, barátai és ismerősei is felfigyeltek a termékekre, és 2021 májusától hivatalosan is kistermelőként kezdte értékesíteni a tojásokat. Gazdaságában kizárólag saját maga által keltetett fürjeket tart, így nem érkeznek hozzá előnevelt madarak. Kezdetben kihívást jelentett számára, hogy nem volt elég tapasztalata, ráadásul a fürjtojás és jótékony hatásai kevésbé ismertek. Mégis, saját szavai szerint a fürjek gondozása megfelelő olvasással és gyakorlással megtanulható. Kezdetben a környezete meglepődött, hogy társasházból indulva belevágnak egy ilyen vállalkozásba, de kíváncsian fogadták, megkóstolták a termékeket, és biztatták őket a folytatásra.

Fürjek

Nagy Attila gazdasága Paks-Dunakömlődön, található, termékei elérhetőek Tolnán, Szekszárdon, és rendszeresen szállítanak a Sárközi termelői piacra is. Bár kezdetben nyitott volt a gazdaság látogatására, később úgy döntött, hogy a fürjek érzékenysége miatt korlátozza a látogatókat, hogy ne zavarják az állatokat. Kínálatában megtalálhatóak a friss fürjtojások étkezésre, melyeket naponta kétszer gyűjtenek. Vásárlói szerint a nyers fürjtojás jótékony hatással van többek között a vérnyomásra, koleszterinszintre, segít a hajhullás ellen, fáradékonyságra, cukorbetegség esetén kiegészítő kezelésként, valamint ízületi és vérszegénységi problémákra. A rendelés szerint csomagolt nyers tojásokat, ha nem veszik meg, 4-5 nap után megfőzik, majd héjukat eltávolítva pácolják és füstölik. Így készül például a bükkfafüstön füstölt, pácolt főtt fürjtojás, amit ízesítetlenül vagy fokhagymásan, chilis változatban napraforgóolajban is kínálnak. Savanyítva különféle ízesítésekkel is elérhető: uborkás, gyöngyhagymás, fokhagymás, cseresznyepaprikás, jalapeños, illetve lecsós változatban. Ezeket üvegekbe csomagolják, címkézik, és viszonteladóknak, illetve közvetlenül a vásárlóknak is eljuttatják.

A termelő szerint a fürjtojás kiemelkedő biológiai értékkel rendelkezik, amely az anyatejhez hasonlítható. Szalmonellamentes, és ásványi anyagokban, valamint vitaminokban gazdagabb, mint a tyúktojás. A fürjtojást sokféle egészségügyi probléma kezelésére ajánlják. A fürjek egészsége érdekében Attila természetes, gyógynövényekkel gazdagított takarmányt biztosít számukra. A fürjtojás összetevői támogatják az immunrendszert, az emésztést, a szív- és érrendszer működését, valamint segítenek légúti fertőzések és asztma kezelésében is.

Attila gazdasága nemcsak különleges termékeket kínál, hanem egy családi elköteleződés történetét is, amely a helyi közösség támogatásával és a fürjtojás sokoldalúságával folyamatosan bővül és fejlődik.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás