Valljuk be, mindannyian szeretünk enni! De ahhoz, hogy finom ételek kerüljenek a családok, baráti társaságok, közösségek asztalára, szükségünk van olyan főzni és kísérletezni szerető emberekre, mint Csáki Zsolt, akivel az ételkészítés és étel zsűrizés rejtelmeiről beszélgettem.
A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület irodájában találkoztam Csáki Zsolttal, aki Vásárhelyen, Szentesen és a környező településeken ismert „Gasztro Lovag”. No, nem azért, mert bárkivel hadakozna, inkább azért, mert az elmúlt években, évtizedekben, barátaival közösen, nagyon sokat tett azért, hogy felhívja a figyelmet a főzés, az ételkészítés értéket és közösséget teremtő szerepére, miközben ápolta a tradicionális magyar és vásárhelyi ételkészítési hagyományokat. Beszélgetésünk közben rákérdeztem, hogy miért nem lett szakács? Úgy gondolja, hogy „nem akart szalagon főzni”. Véleménye szerint a főzés folyamata egy alkotás, mert művészet összehangolni a fűszereket és mindezek során az összetevők valami újat, különlegeset hoznak létre. Ez a szenvedély, családi hagyományok alapján, egészen fiatal korában kezdődött, majd olvasóköri és más civil szervezeti rendezvényeken folytatódott és mára számos főzőverseny, gasztronómiai rendezvény szervezőjeként letette a névjegyét. Ezek közül kiemelte a 12 éve zajló Vásárhelyi Ízök Fesztiválját és az ugyancsak Hódmezővásárhelyen 9 éve megrendezésre kerülő nyári programot, a Hód-tavi Gasztro-lovagi Tornát.
Fontosnak tartotta megemlíteni még az Alföldi Állattenyésztési-és Mezőgazda Napok főzőversenyét és a Szentesi Lecsófesztivált is, ahol a Vásárhelyi Ízök Fesztiválcsapata név alatt indulnak minden évben és számos helyezést, díjat, elismerést nyertek el. Legutóbb az idei Szentesi Lecsófesztivál főzőversenyén értek el első helyezést. Számára a főzés kikapcsolódás, mely megerősíti a barátságokat és így közösségben még örömtelibb a főzés. Barátaival, akik közül Benkő László. vásárhelyi gasztro-szerkesztőt emelném ki, kiadványokban, receptgyűjteményben is összefoglalták szenvedélyüket. Az idei évben megjelent az Új Vásárhelyi Ízök, a Mi szakácskönyvünk harmadik kötete is.
„A Vásárhelyi Ízök Fesztiváljának célkitűzése: A hódmezővásárhelyi és környéki főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása, illetve olyan, akár új ételek megismerése, melyek gyökere a vásárhelyi régióra jellemzőek. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a térségi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása. Valamint a városunkra jellemző egyedi, speciális tárgyak, szokások, emlékek, személyek, művek felkutatása, bemutatása… vagyis mindent, ami vásárhelyi, vagyis „Vásárhelyikum”.
Hagyományos és valami teljesen új, mindez megjelenik a Vásárhelyi Ízök Fesztiválcsapatának ételeiben, mellyel népszerűsítik a helyi és sokszor a távoli vidékek ételkészítési kultúráját és hagyományait.
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Csáki Zsolt