Közösségi kezdeményezésekkel a természet helyreállításáért: LEADER program lehetőségei

majort
2024. 10. 17., cs – 10:16

A természet-helyreállítás Európai Uniós kezdeményezései jelentős gazdasági lehetőségeket rejtenek az uniós tagállamok számára. A természet-helyreállítási projektekre szánt források minden egyes eurója 8 és 38 euró közötti gazdasági hasznot hoz. A Közös Agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott finanszírozás, beleértve annak LEADER szegmensét, segítheti a tagállamokat abban, hogy maximalizálják ezeket a gazdasági előnyöket a természet-helyreállítási tevékenységek révén.

A LEADER és a természet-helyreállítás támogatása

A LEADER-hez rendelt KAP Stratégiai Terv források támogathatják a vidéki fejlesztési projekteket, amelyek mérhető hozzájárulást nyújtanak az új Természet-helyreállítási Törvény (NRL) céljaihoz. Ez az új szabályozás azt a célt tűzi ki, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20%-át, valamint 2050-ig minden helyreállítást igénylő ökoszisztémát visszaállítson.

Az NRL jogi bizonyosságot ad a természet-helyreállításnak, és közös alapot teremt az EU tagállamai számára, hogy biztosítsák a zöld növekedést. Ennek eredményeképpen a tagállamoknak olyan mezőgazdasági intézkedéseket kell végrehajtaniuk, amelyek pozitív hatást mutatnak különböző mutatókban, mint például a gyeplepkék aránya, a magas biológiai sokféleségű mezőgazdasági területek aránya és a mezőgazdasági madárindex. Ezek mellett cél az olyan fontos ökológiai mutatók javítása is, mint a beporzók populációinak növekedése, illetve a lecsapolt mezőgazdasági tőzeglápok helyreállítása.

Új témacsoport a biodiverzitásért és a KAP Stratégiai Tervek végrehajtásáért

Az EU KAP hálózatán belül új tematikus csoport (TG) jött létre, amely az uniós biodiverzitás-szakértőket és a KAP Stratégiai Terv végrehajtásában érintetteket hozza össze. Célja, hogy segítse a gazdálkodókat, tanácsadó rendszereket és egyéb érintetteket abban, hogy hatékonyabban osszák meg tudásukat, és erősítsék kapacitásaikat a biodiverzitás megőrzéséért a táji szinten (túlmutatva egyes gazdaságokon). E csoport egyik fő célja a létfontosságú élőhelyek összekapcsolhatóságának javítása.

LEADER Helyi Akciócsoportok szerepe

A LEADER program Helyi Akciócsoportjai (HACS-ok) fontos szerepet játszanak a közösségvezérelt fejlesztési megoldások támogatásában, amelyek a természet helyreállítását és a biodiverzitás megőrzését célozzák. Európa vidéki területein közel 3 000 HACS működik, amelyek közvetlen kapcsolatot biztosítanak a helyi közösségek és a magasabb szintű politikai elvek között, lehetővé téve, hogy a helyi projektek révén a gyakorlatba ültessék át a természetvédelmi célokat. A HACS-ok szintén jelentős szakértelemmel rendelkeznek, amelyet visszajelzésként nyújthatnak a KAP Stratégiai Terv irányító hatóságainak a természet-helyreállítási projektekhez szükséges EU-források felhasználásával kapcsolatban.

A LEADER által nyújtott finanszírozás különösen fontos szerepet játszhat a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és vízgazdálkodás területén. A támogatott projektek között megtalálhatók a beporzók védelmére, a talajmegőrzésre, a mezőgazdasági madarak védelmére és az élőhelyek összekapcsolhatóságára összpontosító kezdeményezések. Emellett a HACS-ok alulról építkező megközelítéseket is támogathatnak, amelyek a klímaálló agroökológiát – például a regeneratív vagy ökológiai gazdálkodást – előmozdítják, a KAP Stratégiai Terv zöld architektúrájának részeként.

Jó gyakorlatok és inspiráló projektek

A LEADER program hatalmas tapasztalattal rendelkezik a természetvédelem területén, amit számos jó gyakorlatot bemutató projekt illusztrál. Néhány példa a LEADER által támogatott sikeres természet-helyreállítási projektekről:

  • Ausztria: A „Flowering and Humming Wipptal” projekt célja a vadméhek védelmével kapcsolatos tájékoztatás és tudatosság növelése.
  • Belgium: A BiomMap nevű eszköz, amely közösségi alapon működik, helyi biodiverzitási diagnosztikát biztosít, és ez alapján segíti a regionális döntéshozatalt a természet-helyreállításban.
  • Szlovákia: Egy természetvédelmi tanösvény, amely egyesíti a méhek védelmét célzó környezeti célokat oktatási és kulturális tevékenységekkel.
  • Németország: A darvak és a kis baglyok megőrzése céljából végzett LAG finanszírozási projektek.

Táji elemek védelme és fejlesztése

A LEADER közösségek számára kiemelt fontosságúak a táji elemek megőrzésére irányuló projektek is. Ezek keretében többféle megközelítést alkalmaztak:

  • Franciaország: Az interterritoriális együttműködés egy olyan rendszer kifejlesztését támogatta, amely a sövényekből származó faanyag nyomonkövethetőségét és fenntartható kezelését biztosítja.
  • Írország: A LEADER támogatás innovatív módon használta fel a vízibivalyokat a védett vizes élőhelyek megőrzésére, elősegítve a biodiverzitást.

A HACS-ok további lehetőségeket is kínálnak a talaj és a gyepek állapotának javítására, például kompetenciaközpontok létrehozásával a természetes erőforrások és a biodiverzitás megőrzéséért, valamint a gazdálkodók képzésével a talaj tápanyag-összetételének megértése érdekében.

A LEADER program lehetőségei a természet-helyreállítás területén hatalmasak, és a tagállamokban számos projektet támogathatnak, amelyek hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez és a fenntartható gazdálkodáshoz. A közösségvezérelt kezdeményezések révén a LEADER képes hatékonyan összekapcsolni a helyi szinten megvalósuló projekteket az EU zöld céljaival, elősegítve a természetes élőhelyek védelmét és a gazdasági fejlődést is.

 

Forrás: https://eu-cap-network.ec.europa.eu
Fotó: https://eu-cap-network.ec.europa.eu