A kamara folytatta a helyi termékek népszerűsítését Győrben

majort
2024. 09. 26., cs – 09:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 18-án Győrben folytatta a júniusban elindított „Hagyományunk és értékünk alapjai” című szakmai rendezvényét helyitermék- és értéktári kiállítással, valamint kóstolóval egybekötve.

A rendezvényt Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal főispánja és Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára köszöntötte és a NAK Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke, Németh Gergely nyitotta meg, aki elmondta, hogy a multik és a helyi termelők békés egymás mellett élése fontos és lehetséges. Az esemény célja a helyi termékek és a hagyományok népszerűsítése, valamint a helyi közösséghez való tartozás elősegítése volt.

A Széchenyi Egyetem Agrárökonómiai Tanszékének tanszékvezetője, dr. Troján Szabolcs bemutatta kutatásukat a helyi termékekről és a fogyasztói szokásokról. A Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke, dr. Pető Péter ismertette az értéktárban szereplő nemzeti értékeket, az agrár- és élelmiszer-gazdaságot, és a hozzá kapcsolódó vidéki vendéglátást, valamint bemutatta az értéktári kiállítást. Előadása végén megtekinthető volt a Győr-Moson-Sopron vármegyei értéktárról szóló kisfilm, mely IDE KATTINTVA érhető el.

 A NAK a Szigetközi Szatyor Alapítvánnyal való együttműködése tökéletes összhangja és bemutatása volt a helyi igényeknek, tudásanyagnak és lehetőségeknek. A rendezvény ideje alatt termelői helyi termék bemutató és kóstoló, valamint értéktári kiállítás volt látható, ahol bemutatkoztak a helyi termelők, az értéktárban résztvevő kiállítók, megismerve az általuk hagyományos receptek alapján elkészített élelmiszereket és a vármegyei értéktári kínálatot. A rendezvényen betekinthettünk a vármegye helyi alkotóinak, és kézműves készítőinek egyedi kínálatába és olyan helyi jó gyakorlatokat, helyi értékeket, termékeket, termelőket láthattunk, akik példaként szolgáltak a fejlődésre és fejlesztésre.

A vidék el- és fenntartó képessége napjainkra mérhető módon kiteljesedett, azonban bőven van még fejlődési potenciál. Vidéki módon élni, dolgozni, kikapcsolódni már nem csak hagyomány kérdése, hanem tanulási folyamat, innovatív megközelítés is. Az eseményen ezért szó esett a hagyományőrzés és az innovatív REL forma szerepéről, annak kapcsolatáról, amit a Kislépték Egyesülettől Szegedyné Fricz Ágnes előadásában hallhattuk. Hutflesz Mihály, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökhelyettese kitért a helyi kultúra, gazdaság, közösség dinamikájára, mely ráirányította a figyelmet a fenntartható élet, mint jövőkép fontosságára és gyakorlatias módon teret engedett az intellektus, a kultúra, a társadalom és közélet, a közösségi részvétel és partnerség összehangolására.

Egy ilyen rendkívül érdekes és jó hangulatú rendezvény a kapcsolatépítés, és a tudásanyag tovább építésében is rendkívüli fontosságú, amely jelen rendezvény tanulságául is szolgált. Hiszen a vidék sikerének záloga, hogy a helyi szereplők mennyiben tudják a hálózati kapcsolódásaikat megsokszorozni, egymás erősségeit szinergiába rendezni és mindezt fenntartani. Csak azok a térségek lehetnek sikeresek, amelyek tudatában vannak erősségeiknek és tudatosak a vidék folyamatos megújításának gyakorlatában.

 A rendezvény előadásai a címekre kattintva tekinthetők meg:

  1. Helyi termékek és fogyasztói szokások napjainkban / Hazai kitekintés - Dr. Troján Szabolcs
  2. Győr-Moson-Sopron Vármegye Értéktára, mint közösségformáló kovász - Dr. Pető Péter
  3. Hagyományőrzés és a REL kapcsolata - Szegedyné Dr. Fricz Ágnes
  4. Helyi kultúra, gazdaság, közösség dinamikája vidéki környezetben - Hutflesz Mihály

 A rendezvényen készült Győr+ TV felvétele IDE KATTINTVA érhető el.

 

 

Forrás: NAK / Szomi Edina
Fotó: NAK