Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről

majort
2024. 09. 11., sze – 13:02

Az Európai Unió mezőgazdaságának jövőjéről szóló stratégiai párbeszéd zárójelentését, - amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2024 januárjában indított útjára - most mutatta be Strohschneider professzor. A közel nyolc hónapos egyeztetés során számos érdekelt fél vett részt a vitában, amelyek során sok esetben ellentétes érdekeket kellett egyeztetni, kompromisszumot kötni.

A folyamat végül sikeresen zárult, és a 29 tagból álló testület közös konszenzusra jutott. Az ajánlások, amelyeket a Bizottságnak nyújtottak be kulcsfontosságú iránymutatásként szolgálnak majd az EU mezőgazdasági és élelmiszeripari politikájának alakításához.

Az ajánlások öt pillére

Az elkészült több mint száz oldalas jelentés öt fő pillérre épül, amelyek irányvonalat mutatnak az EU agrár-élelmiszerpolitikájának jövőbeli fejlődéséhez:

  • Együttműködés a fenntartható, rugalmas és versenyképes jövőért: Az első pillér hangsúlyozza a tagállamok és az uniós intézmények közötti együttműködés szükségességét a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszertermelés kialakításában. Ennek célja, hogy a mezőgazdasági szektor versenyképes maradjon, miközben hozzájárul a klímaváltozás mérsékléséhez és a természeti erőforrások fenntartható felhasználásához.
  • Előrelépés a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek felé: Ezen pillér kiemeli a fenntarthatóság fontosságát a mezőgazdasági termelésben, és ösztönzi az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítását a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.
  • Az átalakuló rugalmasság előmozdítása: Ez a pillér a mezőgazdasági szektor rugalmasságát célozza, amely képes alkalmazkodni a változó környezeti, társadalmi és gazdasági kihívásokhoz.
  • Vonzó és sokszínű ágazat kialakítása: A negyedik pillér célja a mezőgazdasági ágazat vonzerejének növelése, különösen a fiatalok számára, akik a jövő mezőgazdasági szakembereiként játszanak kulcsszerepet a generációs megújulásban.
  • A tudáshoz és az innovációhoz való jobb hozzáférés és azok felhasználása: Az ötödik pillér a mezőgazdasági szektor tudásalapú megközelítésére és innovációra épít, hangsúlyozva az oktatás és a technológiai fejlesztések jelentőségét a jövő mezőgazdaságában.

Vidékfejlesztés a középpontban

A párbeszéd során az ELARD (European LEADER Association for Rural Development) hangsúlyozta a vidékfejlesztés fontosságát és elérte, hogy az uniós mezőgazdasági politikák egyik fő prioritásává váljon. Az ELARD elnöke, Thibaut Guignard kiemelte, hogy kitartó érdekképviseletüknek köszönhetően a vidékfejlesztést teljes mértékben figyelembe vették a zárójelentés végleges szakaszában. „Szívesen üdvözöljük ezt a kezdeményezést, amely jelentős előrelépést jelent. A különböző érdekelt felek között elért váratlan konszenzus minden érintett elkötelezettségének és együttműködési szándékának bizonyítéka" – mondta Guignard.

Az ELARD fő ajánlásai közé tartozott a vidéki és városi területek közötti szakadék csökkentése, valamint a vidéki közösségek növekedését és fenntarthatóságát támogató politikák előmozdítása. A jelentés három központi célkitűzést fogalmaz meg a Közös Agrárpolitika (KAP) felülvizsgálatára vonatkozóan: a gazdálkodók célzott társadalmi-gazdasági támogatása, pozitív környezeti és társadalmi eredmények előmozdítása, valamint a vidéki területek fejlődését elősegítő feltételek megteremtése.

A kohéziós politika szerepe

A jelentés szerint alapvető fontosságú a kohéziós politika, amely segíthet megőrizni a vidéki közösségek sokszínűségét, valamint megelőzheti a területi elsivatagosodást. Az ELARD hangsúlyozta, hogy a területi megközelítéseken alapuló politikák létrehozása szükséges ahhoz, hogy a helyi akciócsoportokat és a vidéki térségek képviselőit jobban bevonják a döntéshozatali folyamatba.

A generációs megújulás előmozdítása és a fiatalok vidéki térségekbe való visszacsábítása szintén kulcspontként szerepelt az ajánlások között. A jelentés továbbá kiemeli a vidéki térségek vonzerejének növelését, hogy a fiatalok számára ne csak gazdasági lehetőséget, hanem vonzó életviteli lehetőséget is jelentsen a vidéki élet.

Előretekintés: A Bizottság következő lépései

A jelentés bemutatása fontos mérföldkő az EU agrár-élelmiszerpolitikájának fejlődése szempontjából. Ursula von der Leyen elnök kiemelte, hogy a jelentés nem csupán a mezőgazdasági szektor támogatására összpontosít, hanem a vidékfejlesztés, a környezeti fenntarthatóság és a társadalmi kohézió elérése is cél. A Bizottság ezeket az ajánlásokat fogja figyelembe venni a KAP jövőbeli felülvizsgálata során.

„Ez a jelentés egy konstruktív folyamat kezdetét jelzi" – mondta Guignard, utalva arra, hogy a jelentés figyelembe veszi az EU vidéki térségeire vonatkozó hosszú távú jövőkép fontosságát, amelyet már 2021-ben megfogalmaztak. A vidéki közösségek megerősítésére irányuló célok most még hangsúlyosabbá váltak, és a jövőbeli döntéshozatali folyamatokban központi szerepet kapnak majd.

Az ELARD és más európai vidéki fejlesztési hálózatok üdvözlik a jelentést és várják a Bizottság további lépéseit, amelyek révén a jövőbeli politikák megvalósulhatnak. A vidéki közösségek fenntartható fejlődése, a generációs megújulás, valamint a mezőgazdasági szektor versenyképessége és fenntarthatósága központi kérdésként kerül majd napirendre, amelyben az együttműködés minden érintett fél részéről elengedhetetlen lesz a siker érdekében.

 

Forrás: ELARD Sajtóközlemény
Fotó: facebook.com/ELARDaisbl