Hatékonyságnövelés a hagyma- és fűszerpaprika-termesztésben: Modern gépek és technológiák bevezetése

majort
2024. 09. 07., szo – 09:48

Szabadi Árpád Bács-Kiskun vármegye Fajsz községében 282 hektáron folytat gazdálkodást, és jelentős bevételt ér el kertészeti tevékenységéből. Fő terményei közé tartozik a fűszerpaprika és a vöröshagyma, melynek termesztését tovább kívánta fejleszteni.

Az ezekhez a növényekhez szükséges eszközök, mint a rendre rakó és a kultivátor beszerzése elengedhetetlen a hatékony gazdálkodáshoz.

Kiemelt céljai közé tartozik a mezőgazdasági üzemek gazdasági eredményeinek javítása, a szerkezetátalakítás és modernizáció előmozdítása, különös figyelmet fordítva a piaci jelenlét és orientáció erősítésére, valamint a mezőgazdasági diverzifikációra.

A vöröshagyma az egyik legrégebben termesztett zöldségfajta, amelyet Magyarországon több régióban, nagyüzemi és kis gazdaságokban egyaránt termesztenek. Szabadi Árpád kertészeti üzemében a vöröshagyma termesztés fejlesztéséhez nélkülözhetetlen a rendre rakó és kultivátor gépek beszerzése, valamint a növények megfelelő öntözése, hiszen a hagymafélék magas vízigényűek. Szabadi Árpád, figyelembe véve a hagyma és fűszerpaprika speciális igényeit, csatlakozott a Kalocsai Öntözési Közösséghez, és részt vett egy öntözési beruházási pályázatban, amelynek keretében öntöződobot és szivattyús aggregátot szerzett be. A projekt során Holaras UR 135 hagyma rendre rakó és Steketee EC-Weeder kultivátor gépek kerültek beszerzésre. Ezek a berendezések lehetővé teszik az energiatakarékos és költséghatékony működést, míg az öntözőberendezés a vízkészletek takarékos felhasználását segíti elő, amely napjainkban különösen fontos. Az új technológiák alkalmazása elengedhetetlen környezetünk védelme érdekében. A pályázat jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Szabadi Kft. korszerű gépekkel tudja folytatni termelését.

A fejlesztés megvalósításával és a gépek használatával bővült a hagymatermesztés területe, és a fűszerpaprika termesztése is egyszerűbbé vált. Az előállítási költségek mérséklődtek.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás