Arasson sikert Bábolnán! – Bábolnai Gazdanapok

majort
2024. 09. 03., k – 09:07

Immár 37. alkalommal nyitja meg kapuit a Bábolnai Gazdanapok szeptember 5–7. között, Magyarország egyik legrégebbi tradíciókra és hagyományokra építő szabadtéri gépkiállítása. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kiállító partnerként vesz részt a rendezvényen, ahol termelőink és a Hálózat munkatársai várják a látogatókat.

A gépesítésre és a szántóföldi növénytermesztésre fókuszáló Bábolnai Gazdanapok a megszokott színvonallal várja kiállítóit és az érdeklődő családokat. A rendezvény két fő szervezőjének, a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóit a rendezésről és a programkínálatról kérdezték az MMG Direkt műsorában.

A Bábolnai Gazdanapok egy remek alkalom arra, hogy a szakma képviselői találkozhassanak, értekezzenek az agrárium aktuális problémáiról, a látogatók pedig megismerjék a legújabb gépeket, technológiákat.

– Úgy gondoljuk, ez idén sem lesz másként, az érdeklődők eddig is és most is az új ismeretekért, eszmecseréért látogatnak ki Bábolnára. De a szakmai előadások mellett a kötetlenebb lovas és más közönségprogramokra is kíváncsiak. A főszerep természetesen továbbra is az agrárgépeké, a szakmai konferenciáké, a fajtakísérleti bemutatóké, de igyekszünk minden évben valami újdonságot belecsempészni a programkavalkádba – ismertette Haál Gábor, a ménesbirtok igazgatója.

Fajtabemutató

Vegyük sorra a programokat, milyen hibrideket láthatnak idén az érdeklődők, és hogyan bírják az aszályt a növények?

– Hat nemesítő ház kukorica- és cirokhibridjeit mutatjuk be idén, de sajnos vannak köztük olyanok, amelyek időközben feladták a harcot az aszállyal szemben. Örvendetes, hogy a cirok ilyen szélsőséges időjárási körülmények között is szépen fejlődik. A nemesítő házaknak érdemes lesz elgondolkodniuk a szárazságtűrő cirok mint takarmánynövény jövőbeli szerepéről. A fajtakísérlet mellett idén is készülünk interaktív talajszelvény-bemutatóval, ráadásul újdonságként most kettővel is: a termőrétegek alakulását művelt és művelés alól kivont területen is ismertetjük szakmai kíséret keretében – mondta Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója.

„Fontos a szakmának, érdekes a családnak” – így hangzik a Bábolnai Gazdanapok jelmondata. Milyen programok közül válogathatnak azok, akik gyerekekkel érkeznek Bábolnára?

– Széles programkínálat közül választhatnak a gyerekes családok: lovas kocsikázáson és lovas bemutatókon keresztül a Vérteserdő Zrt. állami erdőgazdaság játszóházán át az Agrofert cégcsoport Gyermekfalujáig számos lehetőség kínálkozik, hogy a gyerekek játszva megismerjék az agráriumot. De a felnőttek sem fognak unatkozni, ugyanis traktor-tesztvezetés, erőemberek által húzott kombájnbemutató, off-road-pálya is szerepel a szórakoztató programok között amellett, hogy a szakmai kerekasztal-beszélgetéseken egyebek mellett a támogatási rendszerekről és azok pénzügyi finanszírozásáról, az élelmiszer-gazdaságról hallhatnak előadásokat a kilátogatók. Iilletve a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata is Bábolnán tartja meg szakmai napját – sorolta Haál Gábor.

– És ne feledkezzünk meg a Szakiskolai Napról sem, amelyet hatodik alkalommal rendezünk meg annak érdekében, hogy a mezőgazdasági szakiskolás diákok mélyrehatóbb ismereteket szerezhessenek az agráriumról, és minél többen válasszák az agrárképzést a felsőoktatási intézményekben, hiszen az agrárszakemberek utánpótlása napjainkban kiemelt fontosságú célterület – tette hozzá Sári Enikő.

Az agrárium két emblematikus alakja, Burgert Róbert és Szabó István is idén ünnepelnék 100. születésnapjukat. Hogyan emlékezik meg a Bábolnai Gazdanapok erről a jubileumról?

– Bábolna neve összeforrt Burgert Róbertéval, miként Szabó Istváné Nádudvarral. A két szaktekintély nagy hatással volt a magyar agrárium fejlődésére. Ők hozták be például hazánkba az Amerikában már korábban elterjedt termelési rendszereket. Munkásságuk megbecsülése, emlékük megőrzése és megismertetése a fiatalokkal rendkívül fontos ahhoz, hogy tudják, honnan indult és miként alakult a magyar mezőgazdaság. Ennek jegyében emlékülést szervezünk, ahol a technika segítségével felidézzük azokat a bölcsességeket, amik a mai napig meghatározzák az agrárium fejlődését. Meglepetéssel is készülünk a résztvevőknek, de a titokra majd csak az emlékülésen derüljön fény – mesélte Sári Enikő.

Egy ilyen nagy horderejű kiállítás megrendezése és lebonyolítása nem kis feladat, hogyan élik ezt meg szervezőkként?

– Mivel a rendezvényszervezés nagyon sokrétű feladat, soha nem lehet elég korán elkezdeni a szervezést. A célunk azonban rendületlenül továbbra is az, hogy ne csak az interneten kisfilmekben lássák az érdeklődők a mezőgazdaságot, hanem a valóságban mutassuk be számukra a mai természeti-környezeti tényezőket, szántóföldinövény-fajtákat, technológiai újdonságokat és ezek szoros összefüggéseit. Ezek apró dolgoknak tűnnek, de valójában olyan, mint a puzzle. A sok kis darab végül egy nagyot alkot, és mi, szervezők is igyekeztünk nagyot alkotni Bábolnán, immár 37. alkalommal.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Varga Tibor
Fotó: magyarmezogazdasag.hu