A kertészkedés, mint az öröm forrása

majort
2024. 07. 27., szo – 06:53

Az Evoatis Örömkertet működtető pár, 2018-ban egy rendezvényen találkozott először a chilivel, és ennek hatására fogott bele, a saját chili paprikatermesztésbe, illetve azóta, évről-évre más és más növények termesztésébe és új feldolgozott termékek létrehozásába.

Először egy januári, talajélettel kapcsolatos rendezvényen, majd a márciusban rendezett orosházi Hagyományok - Ízek versenyen találkoztam és ismertem meg, a nagymágocsi Szabó Attilát és párját, dr. Vida Bernadettet, akik közösen dolgozva készítik az Evoatis Örömkert chilis finomságait, és csípősségmentes lekvárjait és szörpjeit.

Még 2018-ban, egy kistermelők részvételével megtartott eseményen szembesült a chili paprikából készült termékek zamatosságával, ízeinek különlegességével. Mivel Attila lakóhelyén élelmezésvezetőként dolgozik főállásban - ezért van tapasztalata - és rájött, hogy az eddig megszokott fűszerekhez képest máshogy használható a chili a  gasztronómiában, „kerekebbé” teszi az ételeket.

2019-ben kb. 20 tővel kezdte a chili paprika termesztését, majd feldolgozását. Sok munkának és a kistermelői pályázati forrásnak köszönhetően, kialakította, fejlesztette házi kertjét, párja pedig a feldolgozásban segédkezett. Jelenleg Jalapeno, Madame Jeanette, Habanero és Carolina Reaper fajtájú paprikákat termeszt, de évről – évre fog bele új zöldségnövények termesztésébe, úgymint kápia paprika, uborka, cukkini, padlizsán és telepítésre kerültek sárgabarack és szilvafák is. Egyedi névvel ellátott termékeik között megtalálhatóak a chili szószok, krémek, Jalapeno savanyúság, gyümölcsös desszertszószok, grillszószok, lekvárok és szörpök.

Attila szeret tisztában lenni azzal, hogy termékeik minősége elég magas szintű-e, elég jó-e, az irány, ezért részt vesznek versenyeken, ahol termékeiket minősítik, így már több ezüst, egy bronz és egy arany fokozattal rendelkeznek. Céljuk a magas minőségű kézműves termékek előállítása, mivel kizárólag így tűnhetnek ki, a sok – sok más termék közül. A nagy meleg most megnehezíti a munkavégzést, ezért is szeretnék fejleszteni az öntöző rendszert és a hely hiány miatt pedig a feldolgozási lehetőségeiket. Beszélgetésünk során azt is megtudtam, hogy például egy zenekarral összefogva hoztak létre egy új szószt és az új zenekari album megjelenésekor ők is bemutatták finomságukat.

Számukra az állandó minőség mellett, a kreativitás a kézműves élelmiszerek készítésekor, a folyamatos jelenlét a közösségi médiában, a kommunikáció a vásárlókkal fontos, hiszen így nagyobb figyelmet kaphat egy új termék, amivel végeredményben a vásárló is, csak nyerhet.

Szerző: Benkő Zsolt

Fotó: Benkő Zsolt