Panoráma Ökokert: „Háztájit enni jó!”

majort
2024. 07. 22., h – 11:38

A Panoráma Ökokert egy kisléptékű családi kertészet, ahol azért dolgoznak, hogy helyi, egészséges zöldséget termesszenek tagjaik részére. Kocsis Kinga, a Panoráma Ökokert vezetője elmondta: elkötelezettek a szezonális, ökológiai gazdálkodás mellett.

Nógrád megyében kezdtek gazdálkodni 2015-ben, 2023-ban alapították meg a fóti kertet, ahol az idei a Panoráma Ökokert második szezonja. Kis területen sokféle zöldséget termesztenek, szívügyük a gyógy- és fűszernövények.

– A kisfiam egészségi állapota terelt bennünket a mezőgazdaság, a vegyszermentes zöldségtermesztés felé. Szerettünk volna minél egészségesebb, szezonális zöldségeket biztosítani részére. A biotermények ára nagyon drága volt, így elkezdtünk otthon termeszteni – idézte fel a kezdeteket.

– Először csak saját felhasználásra, de egyre több és több terményünk lett, amit már nem tudtunk feldolgozni. Szétosztottuk a barátok, szomszédok között. Ők mondták, hogy ne osztogassuk, mert ezzel akár pénzt is kereshetnénk. Így jött a gazdálkodás gondolata. A kertészet kialakítását pedig nagyban segítette, hogy 2015-ben megnyertem a fiatal gazda pályázatot. Onnantól kezdve már nemcsak magunkat láttuk el, hanem sok-sok családot, melyek csatlakoztak hozzánk vásárlóként.

A Panoráma Ökokert közösségi mezőgazdálkodás (Community-supported agriculture, CSA) formájában működik, ahol a termelők és a vásárlók közösséget alkotnak.

– Ez egy olyan együttműködés, amelyben egy gazdálkodó és vásárlói alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszert kapnak. A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben. A név a kert elhelyezkedéséből adódik, mivel Fóton, az Öreghegy tetején található, ahonnan csodás panoráma tárul a szemünk elé.

A mottónk: Háztájit enni jó!

A Panoráma Ökokertben körülbelül harmincféle zöldséget termesztenek egy szezonban. A kosaraikban minden zöldség megtalálható, ami hazai viszonyok között megtermelhető. Tavasszal spenót, salátafélék, retek, borsó, karalábé, nyáron paradicsom, paprika, padlizsán, uborka, sárgarépa, petrezselyem, káposzta, cukkini, hagyma, fokhagyma és zöldbab. Ősszel tök, cukkini, paradicsom, paprika, padlizsán, sütőtök, hagyma, uborka, saláta, fokhagyma, brokkoli, karfiol, káposzta, késő ősszel cékla, retekfélék, tökfélék, esetenként fermentált zöldségek, feldolgozott zöldségkrém, édesburgonya. Mindig szezonális zöldségek, amik a kertben az adott időszakban teremnek.

Egy tavaszi kosár

– Nagyon igyekszünk, hogy változatos legyen a kínálatunk, és hogy a kosarakba minél többféle zöldség kerülhessen. Hetente 6-8 különböző zöldség, alkalmanként feldolgozott termékek, fűszernövények. A zöldségkosarak összeállítása évszakról évszakra változik.

Tavasszal, kora nyáron még könnyebb a kosár, ekkor a különféle saláták, retkek, spenót és további leveles zöldségek találhatók benne. Később aztán egyre nehezebbek és színesebbek lesznek a ládák, bennük gyökérzöldségekkel, paradicsommal, paprikával, tökfélékkel, uborkával. A hangsúly minden héten a jó beltartalmi, vegyszermentes zöldségeken van. A kosarakban a legnagyobb részben a mi zöldségeink találhatók, de több gazdatársunkkal együttműködünk annak érdekében, hogy minél gazdagabb kosarat tudjunk összerakni.

A kert területe 1,5 hektár, ebből körülbelül 2000 négyzetméter a zöldséges rész.

– A vegyszermentes termesztés mellett tettük le a voksunkat, egyrészt személyes indíttatásból, másrészt pedig elkötelezettek vagyunk az ökológiai gazdálkodás mellett. A kertészkedés nemcsak szellemi, hanem komoly fizikai erőt is igényel. Úgy gondoltuk, ha már valamibe beletesszük az energiánkat, akkor az olyasvalami legyen, amiért érdemes áldozatot hozni, és csakis a vegyszermentes zöldségekért érdemes hajnalban kelni és késő este is dolgozni.

A termelés és a vegyszermentesség fenntartása jelentős munkát és odafigyelést igényel, amit a gazdaság csapata elkötelezetten végez. A vegyszermentességet a biogazdálkodás szabályainak betartásával és etikus módon valósítjuk meg.

S, hogy miként működik az értékesítés?

– A terményeket hetente szállítjuk az átvevőpontokra, ahol a tagok azonos mennyiséget és minőséget vehetnek át. A zöldségközösség tagjai előfizetnek a zöldségekre, mi termelők pedig a bevételt a gazdaság fenntartására és fejlesztésére fordítjuk. A vegyszermentes, friss zöldségek iránti érdeklődés növekszik, a termékeket minden korosztály vásárolja, az idősebbektől a fiatalokig, de többségében kisgyermekes családok alkotják a Panoráma Ökokert vásárlói bázisát. Ez a rendszer nagy előnnyel jár mindkét fél számára, hiszen a vásárlók helyi, szezonális, jó minőségű zöldséget kapnak, míg nekünk gazdáknak kiszámíthatóságot jelent. Legfőbb pozitívum, hogy közvetlen kapcsolatban állunk egymással, így a tagok tudják, hogy honnan érkezik a zöldség az asztalukra minden héten. Évente több nyílt napot is szervezünk, amikor lehetőséget biztosítunk a közösség tagjainak a gazdaság meglátogatására, de ezen kívül is bármely tagunk megtekintheti a kertészetet előzetes időpontegyeztetés után. Továbbá, ha kikapcsolódásként kedvük támad a kertészkedéshez, önkéntesként részt vehetnek a kerti munkálatokban, ezzel még közelebb kerülnek ahhoz a terményhez, amiből aztán finom falatokat készítenek a családjaik részére. Ez a típusú értékesítési rendszer lehetővé teszi, hogy a tagok egy kis közösséggé kovácsolódjanak, akikkel találkozhatsz az átadáskor és a közös alkalmakon.

Azt mondjuk: a közösségi gazdaságban mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen jó harmóniában (l)enni az évszakokkal, de ha korábban valaki főleg szupermarketben vásárolt, akkor biztosan kell majd idő, hogy felvegye a természet ritmusát.

Tudni kell, a gazdának nem célja, hogy elsőként egyen valaki epret, spenótot vagy újkrumplit. Helyette akkor kap meg mindent, amikor az a lehető legjobb minőségű, annyit, amennyi épp terem. Egy zöldségközösségben a paradicsomra nyárig várni kell, de mire csúcsra jár a termés, nem árt, ha a vásárló csinál egy kis helyet a kamrapolcon a feleslegnek.

A Panoráma Ökokertben a termelés mellett terveket is szövögetnek.

– A jövőre vonatkozó tervek között szerepel a termelési terület, a fóliasátrak növelése, valamint a közösségi tevékenységek bővítése – tette hozzá Kocsis Kinga.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/ Bella Huba
Fotó: Magyar Mezőgazdaság