Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Kft-nél.

majort
2024. 07. 06., szo – 09:07

Vidékfejlesztési Program keretén belül a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint Támogató által 2016. május 11. napján meghirdetett, „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” elnevezésű, VP2-4.1.4-16 kódszámú felhívás alapján, Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Észak Kft.-t, mint támogatást igénylőt, támogatásra alkalmasnak minősítette.

A Kalocsa járásban 2021.01.22-én öntözési közösségeket hoztak létre mintegy 700 hektáron, ami egy egységként működik. Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Észak Kft és Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Dél Kft néven. A a pályázat a KÖK Észak Kft beruházását támogatta.

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Észak Kft mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése céljából öntözőberendezésekre, öntöződobokra elnyert pályázatának maximálisan elszámolható összköltsége közel 70 millió forint volt. A támogatás mértéke 70%.  Az öntözendő területek Kalocsától délre körülbelül 6-8 km-re találhatóak Bátya, Miske, Fajsz, Dusnok községekhez tartozó területek. Itt építették ki az öntözőfürt rendszert, ami már nagyon alacsony kihasználtságon működik. A közösség tagjai ezt kívánták javítani, hogy a lehető legnagyobb mértékben tudják növelni az öntözött területek nagyságát.

Ez azért is kulcsfontosságú, mert 200 hektáron vízigényes, kertészeti kultúrákat termesztenek: nagyrészt kalocsai fűszer paprikát, csemegekukoricát, káposztaféléket, kaprot, zöldség- és természetesen gabonaféléket a vetésforgó betartásával. Az öntözési közösség vízellátását egy vízszolgáltató végzi a Dunából, a Sárközi I. főcsatornán keresztül, tehát a megnövekedett igényre is biztosított volt a vízmennyiség, felszíni vízforrásból.

A megvalósult beruházás során beszerzett gépek öntözőberendezés öntözőkonzollal, öntöződob öntözőkonzollal, csévélődobos öntözőgépek, öntözőgép. A földalatti nyomó csővezetékes rendszerre a gazdálkodók úgynevezett hidránsokon tudnak rácsatlakozni, és onnan a különböző esőztető öntözési módszerek és technológiák révén oldják meg a vízutánpótlást a növényeik számára.

A közösség tagjainak nagy része az öntözőberendezések és kiegészítő berendezések beruházását, fejlesztését kívánta megvalósítani, a hozzá kapcsolódó projektmenedzsmenti és tájékoztatási és jogi költségek mellett. A fejlesztés fő célja volt a jelenlegi öntözési technológiai fejlettség javítása volt.

A Pályázati felhívás lehetőséget adott új, modern, korszerű öntöző technológiákat beszerzésére, aminél fontos szempont volt a víz-, és energiatakarékosság is. A beszerzett öntözőgépek megújuló napelemes technológiát is és okos egységet tartalmaznak.

A korszerű technológia révén az öntözés hatékonysága javult. Az új eszközök beszerzésével, a legmodernebb technológia felhasználásával, az öntözött területeken mintegy 30-40 %-os többlet terméshozam várható kultúrától függően.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás