10 éves a Nagytarcsai Termelői Piac

majort
2024. 07. 03., sze – 10:59

2014 nyarán a nagytarcsai képviselőtestület felhatalmazást adott Rónai Pálné Krisztinának egy helyi termelői piac létrehozására. A piacra való igényt előzetes felmérés előzte meg, amiből jól látszott, hogy el kell indítani azt.

Nagytarcsán korábban nem volt termelőipiac. A helybéli, többségében tót ősöktől származó szorgos lakosok évszázadok óta gazdálkodtak, szinte mindent megtermeltek, amire szükségük volt. A felesleget környékbeli piacokon adták el. Fenntartott helye volt a bőszoknyás nagytarcsai gazdáknak, néniknek a Sashalmi, a Bosnyák téri vagy a Keresztúri piacokon.

Aztán sok minden megváltozott. A lakóparkokkal bővülő község lakossága ugrásszerűen megnőtt. Számos fiatal család költözött Nagytarcsára, akik munkába jártak, gazdálkodni sem lehetőségük, sem szándékuk nem volt. Friss, helyben vagy környéken termelt zöldségre, gyümölcsre, füstölt árura, igazi házi ízekre viszont igény mutatkozott.

A helyi önkormányzat, a Nagytarcsai Közszolgáltató Kft. útján kezdetektől gazdája ennek a kis piacnak. A helyi döntéshozók és a piacszervező szándéka az volt, hogy a helyi piac támogatásával, fenntartásával, mind társadalmi-, mind a helyi hagyományőrzés, a közösségi kohézió erősödjön. További igen fontos szempont az egészséges, vegyszermentes termények, az őstermelők, háztáji gazdaságok által előállított magas minőségű élelmiszerek népszerűsítése.

A piac beindítása nagy sikert aratott. A keresletet – kínálatot kezdetben nehéz volt összehangolni, ám egyre több árus csatlakozott a piachoz és lassan vásárlók is megérkeztek.   

A piac standjain sokféle zöldség, gyümölcs, helybéli méhészettől származó mézek, helybéli gazdák tejtermékei, sajtjai, homoktövis készítményei, háztáji tojás, savanyúság, környéki termelők füstölt árui, aszalványok, egy házi sütöde süteményei is megtalálhatók. Alkalmanként kézműves termékek is kaphatók.

A helyi önkormányzat támogatja a piacot. Biztosítja a helyszínt, 2021-ben fedett beállókat is létesítettek az árusok számára. Díjmentes az áramellátás is, szükség szerint padokat, székeket biztosítanak rendezvények esetén.

Rónai Pálné Krisztina a piacot 10 éve szervezi társadalmi munkában. Napi kapcsolatban áll a termelőkkel, akár más piacokkal is. A piacnak saját közösségi oldala is van, már közel kétezer követővel, melyet napi szinten gondoz.

Egy évtized alatt sok esemény történt. A piac nemcsak a vásárlás helyszíne, hanem közösségi tér is. A falu fóruma, ahová jó kijönni, ismerősökkel találkozni, megvitatni az élet nagy kérdéseit. Évente rendeznek kézműves vásárokat, kiemelten nagy volumenű szokott lenni a húsvéti és az adventi vásár, zajlanak fesztiválok, jótékonysági akciók.

10 év nem kis idő.  Számot vetnek, de a jövő felé is tekintenek. Még nagyobb árubőséget, sok-sok elégedett vásárlót álmodnak magunknak.

Szeressék, látogassák a piacokat! Vásároljanak magyar gazdáktól, termelőktől.  

 

Szerző: Fieszl Csaba
Fotó: Fieszl Csaba