Az Inkey családnak állítottak emléket Nagyrécsén

majort
2024. 06. 17., h – 10:27

Új tartalommal, történelmi időutazással bővült az a már hagyományos programsorozat, amit a nyári időszakban évről évre megrendeznek Nagyrécsén. A már jól bejáratott főzőverseny és a kulturális műsor mellé ezúttal harci bemutatók, történelmi vetélkedők is társultak.

Mindez annak volt köszönhető, hogy a település önkormányzata még 2018-ban pályázatot nyújtott be a Vidékfejlesztési Programhoz egy helyi értékeket bemutató komplex rendezvény támogatására. A község kérelmét 2023-ban bírálták el, a döntéshozók közel egymillió forintos támogatást ítéltek meg számukra. Erről Laskai Béla, a település polgármestere beszélt a délutáni megnyitón.

- Ennek a sikeres pályázatnak köszönhetően ugorhatunk vissza az időben az egykoron itt élő nemesi családnak, az Inkeyeknek emléket állító rendezvénnyel – mondta Laskai Béla. – A nap során többek közt harci bemutatón vehetünk részt a Thury Vitézlő Oskola tagjaival, korhű viadalt láthatunk a Thury Toportyánok Lovas Bandériumának köszönhetően, reneszánsz táncokat csodálhatunk és tanulhatunk, parasztolimpián és történelmi vetélkedőkön mérethetjük meg magunkat, s nem utolsó sorban mesés zenei kortörténeti kalandozáson vehetünk részt a Canischa Cronica együttes jóvoltából.

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy az Inkeyek nyomában elnevezésű történelmi kalandozás és gasztronómiai fesztivál – amely során ezúttal 26 csapat vállalkozott a főzésre – elsősorban a fiatalok szempontjából fontos, hiszen számukra adhat olyan történelmi élményt, amely során betekintést kapnak abba az életmódba, ami néhány száz évvel ezelőtt, az Inkeyek idejében, illetve azt megelőzően a térség lakóit jellemezte. A fesztivál történelmi játékai és korhű jelmezekben megtartott bemutatói pedig talán is ösztönzik őket, hogy fellapozzák azon könyveket, amelyek részletesen tárgyalják azt a történelmi kort, amelynek küzdelmei, például az itt portyázó török hadak és a Thury vitézeinek összecsapásai eredményeként mi, magyarok ma is itt élhetünk, anyanyelvünkön beszélhetünk, s életünk szerves részévé tehetjük a magyar kultúrát.

A fesztivál a történelmi bemutatók és az említett főzőverseny mellett további kulturális élményeket is kínált az érdeklődők számára, így a helyi és környékbeli szereplők mellett az énekes Janicsák Vica is színpadra lépett a nap során.

 

Forrás: ZAOL
Fotó: Gyuricza Ferenc