Drahota Méhészet Orosháza

majort
2024. 06. 15., szo – 06:58

Orosházáról már több kistermelőt bemutattunk, most egy több generációs méhész család fiatal tagján a sor. A családon belül éppen egy generáció váltás zajlik, ahol a fiú átveszi édesapjától a méhészkedést. Drahota Róbert Ervin Orosházi méhész, többgenerációs méhész családban született és így egyenes út vezetett a méhész szakmához számára.

Fiatal, pályakezdő méhészként most új kihívások elé néz, hogy megőrizze és tovább vigye a családi örökséget. Egyelőre a méhészkedést munka mellett végzi, de a lehető legtöbb munkát igyekszik átvállalni szüleitől. Gondozza az méhállományukat, a kipergetett mézüket, csomagolja őket és már eljár a piacra vagy rendezvényekre is. Méhészetük vándor méhészet, így a klasszikus mézek mellet rengeteg fajta speciális mézük van, de méhviasz gyertyát, egészség megőrző termékeket is előállítanak. Termékeiket nagyrészt piacon árusítják, de kisebb mennyiségben már kézműves boltokban, vendéglátó terekben is jelen vannak. Fiatal méhészként szülei tudását viszi tovább, de a rengeteg pozitív visszajelzés nagyon moziváló tud lenni a számára.  

Fiatalként szomjazza a visszajelzéseket, ezért próbál a lehető legtöbb versenyen megjelenni, tavaly klasszikus ízekkel nevezett. 2020-ban a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál Év Méze Versenyén, az akácmézük bronz, a repce pedig ezüst minősítésben részesült. De ha fontossági sorrendbe kellene raknia, akkor a vevők visszajelzései állnának első helyen. Nekik szeretne először is megfelelni, az ő ízlésüket kielégíteni. A családjának sokat köszönhet, nem csak motiválják, de rengeteget segítenek neki a nehéz időkben.

Sajnos a méhészeti ágazat kiöregedőben van nagyon kevés a fiatal ambiciózus szakmabeli, akit nem csak a pénz motivál, hanem a szakmai fejlődés. A kísérletező, egészségcentrikus, a gasztrokulúrán túlmutató, apiterápia irányába kacsingató méhészetben látja a jövőt. Ha a jövőre gondol legnagyobb feladatának azt érzi, hogy a magyar emberek minél nagyobb hányadával megismertesse a termelői mézet, a hozzá kapcsolódó egészségkultúrát. Ha mézet eszünk azzal egészségünket védjük és támogatjuk óvjuk a méheket hiszen ők életet teremtenek.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert