Idén is nagy siker volt a lassan negyedszázados Gyulai Pálinkafesztivál

majort
2024. 06. 09., v – 07:01

Májusban Gyula volt a pálinka fővárosa, ahol három napon keresztül ez a nemes hungarikum, a pálinka került a figyelem középpontjába. A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényén a pálinkagyártók mellett a magyar gasztronómia finomságaiból, minőségi és különleges termékek közül válogathattak a kilátogatók, napközben kulturális programok, esténként pedig a könnyűzene jeles képviselői szórakoztattak az érdeklődőket.

Májusban 24. alkalommal rendezték meg a méltán népszerű és évről-évre hatalmas tömegeket vonzó fesztivált Gyulán. A fesztivál fontos eleme volt a Pálinka lovagrendek felvonulása a 100 éves cukrászdától a Várkertig, majd a Pálinka lovagavatás a Gyulai Várban. Megrendezésre került a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre határon innen és túl a magánfőzők és bérfőzetők párlatai érkeztek. A rendezvény másik kiemelt eseménye a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása volt, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli párlatokból készült.  Az összetartozás pálinkája évente más és más gyümölcsből készül, az idei esztendő a birs éve volt. A különleges párlatot megszentelték, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltötték, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat dolgozók kapták meg ajándékként. A rendezvényen Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével Gazda és a pálinka a konyhában címmel látványfőzést és kóstoltatást szerveztek, valamint a Békés vármegyei közélet meghatározó szereplőjével hazai alapanyagokból és meggypálinkával készült ételek is készültek. Idén is megrendezésre került Az Év Pálinkás Bonbonja megmérettetés, amelynek célja a hungarikum magyar pálinka, mint a nemzeti italunk és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert