Dél-alföldi mézes ház

majort
2024. 06. 08., szo – 10:59

Csongrád-Csanád Vármegyében több száz méhész tevékenykedik, köztük Barankai Csaba, aki létrehozta a Dél-alföldi mézes ház termékeit, igyekezve alapos szakmai munkával, minőségi termelői mézet előállítani és helyben értékesíteni.

A magyar méz méltán híres kiváló minőségéről, melyet Csongrád-Csanád Vármegyében is több száz méhész tevékenysége fémjelez. Felkeresve Barankai Csaba méhészt, mindezekről és több, a méhészetet, méhészeket érintő lehetőségekről, problémákról beszélgettünk. Csaba 2015-ben kezdte el a méhészkedést, előtte a családban, barátoknál megismerkedett a méhek életével, a méz előállítás titkaival. Létrehozta a Dél-alföldi mézes ház terméknevet és kizárólagosan kiszerelve, üvegben értékesíti az előállított, termelői mézeit. Vándor méhész, így április és szeptember között, a meg lévő méhcsaládokat mozgatva állít elő, akác, repce és napraforgó mézeket. A közelmúltban tért haza a Bács-Kiskun vármegyei, Szentkirályról, ahol jó minőségű akácmézet sikerült pergetni. Tevékenysége során volt, hogy 50 méhcsaláddal, volt, hogy egy méhcsaláddal dolgozott, tehát befizette a tanulópénzt, jelenleg 30 méhcsaláddal rendelkezik. Előállít, általam kedvelt és fogyasztott krém mézeket, például natúr, fahéjas vagy mákos ízesítéssel, de található nála vegyes és levendulás akácméz is. Az elmúlt években sokszor találkozott, túlterhelt méhlegelőkkel, ez általában az alacsonyabb mézhozamban mutatkozott meg. Megemlítette, hogy vannak a méhtartásnak írott és íratlan szabályai, de gyakorlatilag senki sem ellenőrzi, így szerinte sokan tartanak szabálytalanul méheket, nem figyelnek oda a méhbetegségek terjedésére, ezért gyakoriak a zárlatok, melyek sok esetben elkerülhetők lennének. Kialakította saját értékesítési csatornáit, leginkább háztól értékesít, de üzletekben is megjelentek mézei, illetve rendezvényeken is részt vesz, ahol kóstoltatásra is van lehetősége, így megismertetve mézeit a leendő fogyasztókkal. Szerinte kiemelten fontos a helyben előállított méz propagálása, népszerűsítése, mert közvetlenül a termelőknél elérhető a magas minőségű hazai méz, így valójában megfelelő hazai fogyasztási szint mellett, egyáltalán nem lenne szükség, a sokszor bizonytalan eredetű, külföldi országokból behozott mézekre, illetve méznek nevezett termékekre.

A Dél-alföldi mézes ház, igazi termelői figyelemmel és szakértelemmel készült mézei népszerűek a vásárhelyi családok körében, igazolva a méhész kitartását és a minőségi termékek előállításába fektettet munkáját.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Barankai Csaba