Sikeres pályázatokból fejődött az elmúlt években Diósviszló

majort
2024. 06. 07., p – 07:09

Aki igazi feltöltődésre, friss levegőre, csendre és gyönyörű tájakra vágyik, aki szereti és érti a kiváló borokat, azok számára ideális hely Diósviszló. A község az utóbbi években számos pályázat által fejlődhetett.

A község a Közös Önkormányzati Hivatal székhelye, a hivatalhoz Rádfalva, Garé, Bisse, Babarcszőlős, Kisdér, és Siklósbodony falvak tartoznak. A településen folyamatos rendeléssel felnőtt és gyermek vegyes körzetű háziorvos tevékenykedik, védőnői körzetközpont, az óvoda tagintézményként működik. Diósviszlón falusi vendégházak is találhatóak, a túrázók, biciklisták, horgászok, vadászok és a lovasok kedvenc területe. A településen több civil szervezet működik. A községben található könyvtár, postapont, több élelmiszerbolt, a lakosok életét szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, falugondnoki szolgálat segíti.

Beruházások, fejlesztések a település infrastruktúrájában

Az elmúlt években számos sikeres pályázat révén fejlődhetett a falu, mindez 350 millió forint értékű fejlesztést jelent. Erről Keserűné Nagy Margit polgármester számolt be. Mint mondta, a Magyar Falu Program keretében az elmúlt évben kialakításra került a volt iskola épületében egy Közösségi tér, mely a falu teljes lakosságának nyújt kulturális és egyéb szolgáltatásokat. Két játszótér is épült, az egyik az Óvodában, a másik a Közösségi tér udvarán. Kerítést építettek az önkormányzati és az egyházi tulajdonú temető köré is. A közterületek karbantartását segítő eszközöket szereztek be. A Polgármesteri Hivatal felújítása is megtörtént, járdafelújítás is folyamatban van.

Az elmúlt években több körben is fejlesztették az egészségügyi ellátási rendszert. Az első körben a fűtéskorszerűsítés történt meg az orvosi rendelő és az orvosi szolgálati lakás közös épületében. Ezután a belső nyílászárók cseréje, burkolatok cseréje történhetett meg. Az orvosi műszerek, eszközök beszerzése célú pályázaton is sikeresen pályáztak, melyből EKG készüléket vásároltak. A tavalyi évben befejeződött a szolgálati lakás teljes korszerűsítése, belső átalakítása. Napelem, riasztórendszer, klimatizálás is a pályázat részét képezte.

Belügyminisztériumi támogatás keretében megvalósult a Vörösmarty utcában az útfelújítás, előtte a vízvezeték-rendszer cseréje is megtörtént. A Vidékfejlesztési Programból egyedi szennyvíztisztító beruházás történt, 96 egység került beépítésre, melyet jelentős önerővel kellett kiegészítenie az önkormányzatnak. A Herman Ottó Intézet kezelésében 2 zártkerti út felújítása történt meg 4,5 kilométer hosszan. Diósviszlói Faluszépítő Egyesület pedig a Civil Alapból nyert pályázatot eszközökre. A Református Egyház parókia felújításra is nyert támogatást. Az önkormányzat minden évben pályázik a szociális tűzifára is.

A képviselő-testület pozitív munkája nagyban segíti a beruházások megvalósulását, a település fejlődését.

Önkormányzati támogatások, szociális ellátások

Az önkormányzat többféle módon is támogatja a lakosokat. Van beiskolázási támogatás, a kitűnő tanulók számára pedig ösztönző támogatás. Ezen kívül: felsőoktatási intézménybe járó hallgatók támogatása, társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás, közoktatási étkeztetési támogatás, újszülöttek támogatása, rendkívüli települési támogatás és temetési támogatás is a lakosok életét segíti.

A szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást nyújtó ellátást az önkormányzat a Villányi Mikrotérségi Szociális és Gyermekjóléti Társuláson keresztül biztosítja. Az óvodai konyhán keresztül biztosítjuk az idős emberek és rászorultak részére a szociális étkezést is a szomszédos községekben élők részére is. A konyha működtetése nagyon fontos, mivel így tudjuk biztosítani az egészséges étkezést a gyerekek és az idős emberek részére. A szünidei gyermekétkeztetést is biztosítjuk – foglalta össze a polgármester.

A falugondnoki szolgáltatás 2022. márciusától működik a településen, a törvény által előírt feladatokat látja el. Kiemelkedő feladata a betegek szállítása az egészségügyi intézményekbe, az étkezés házhoz szállítása, valamint gyermekvédelmi feladatok ellátásában közreműködnek. Óvodás és iskoláskorú gyerekek esetenkénti szállítását is megoldják ezáltal oktatási intézménybe, rendezvényekre.

Kulturális élet, helyi rendezvények

A rendezvények sorát februárban a Nyugdíjas klub hagyományos farsangi bálja nyitja. Márciusban a hölgyeket köszöntik nőnap alkalmából. A hagyományok ápolásához hozzátartozik a májusfa állítása, melyet már második éve családi, baráti csoportok közös főzése egészít ki. A felállított májusfa kitáncolása pedig május utolsó szombatján, gyereknapon történik.

– Idén a nemzeti összetartozás napja alkalmából szerveztünk kulturális műsort, melynek zárásaként jelképesen mi is őrtüzet gyújtottunk – ismertette Keserűné Nagy Margit. – A település múltjában a „bodonyi búcsú” fontos állomás volt. Erre emlékezve szeptember végén falunapot, „Ormánsági diófesztivált” tartunk.

Minden évben megköszöntik a településen élő idős lakókat is. Az év zárásaként óvodások, iskolások, középkorúak és nyugdíjasok közös műsorával készülnek a karácsonyra. 2006-óta Diósviszló résztvevője a Diós települések találkozójának. 2012-ben és 2018-ban is Diósviszló volt a nemzetközi rendezvény házigazdája.

 

Forrás: BAON
Fotó: BAON