A XXI. századi vidéki Magyarország üzenete Pusztaszentlászlóról

majort
2024. 06. 07., p – 07:08

A szőlőműveléshez és borászathoz, a háztáji kisgazdaságokhoz, a falusi-paraszti életmódhoz kötődő szokások, illetve a népi kultúra és gasztronómia bemutatását szolgálja évről évre az a nagyszabású rendezvény, amit immár hetedik alkalommal szerveztek meg a Pusztaszentlászló melletti Újhegyen. A kézművesnap ezúttal is több száz látogatót vonzott.

A program szervezője az Újhegyi Borbarátok Egyesülete, amely nemcsak a közép-zalai településhez tartozó dombhát infrastrukturális fejlesztését tűzte ki célul, hanem a fentebb említett szándékoknak is zászlóshajója a térségben. Kaj István, a civil szervezet elnöke, s egyben a település polgármestere úgy fogalmaz ennek kapcsán: példamutató összefogással értek el olyan eredményeket az elmúlt évek során, amire nemcsak a helyi közösség, de az egész mikrotérség büszke lehet.

- Amit ezzel a rendezvénnyel megmutatunk, az túlmutat Pusztaszentlászlón – magyarázta az elnök. – Jelentős erőfeszítések árán ugyan, de sikerült megértetnünk és elfogadtatnunk az emberekkel, hogy a szőlőműveléshez köthető hagyományokat össze lehet társítani a modern technológiával, ez a XXI. századi vidéki Magyarország egyik fontos üzenete.

A rendezvényt Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki egyrészt szintén az összetartás fontosságáról, illetve az értékteremtésről beszélt. Úgy fogalmazott, meg kell becsülni minden olyan kezdeményezést, amely az újhegyi kézművesnaphoz hasonló rendezvényeket teremt. A kézművesnaphoz szakmai program is társult, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai, illetve Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára pódiumbeszélgetés során méltatták a hegyhát műveltségét, ahol bár zsebkendőnyi parcellák is előfordulnak, ám gondozottságában példa lehetne más szőlőtermő vidékek számára.

 

Forrás: ZAOL
Fotó: Újhegyi Borbarátok Egyesülete