VitaminGarden

majort
2024. 05. 16., cs – 08:40

A VitaminGarden Agrár-Innovációs Operatív Csoport küldetésének tekinti újszerű, innovatív szemlélet bevezetését a helyi zöldség-gyümölcs termelési gyakorlatba. Tevékenységünk célja a minél magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkező zöldség/gyümölcs termelése.

A VitaminGarden Innovációs Csoport az „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás” című pályázat elnyerését követően, 2020-ban alakult négy fő Hajdú-Bihar megyei mezőgazdasági termelő és egy fő PhD fokozatú minőségbiztosítási szakértő részvételével. Az operatív csoport munkáját számos elismert külső szakértő – biológus, kertészmérnök, növénytermesztési és kertészeti tudományok doktorai, mezőgazdasági kutatóintézet – is segítette.

A projekt megvalósítása az alábbi tevékenységeket foglalta magába:

• Széles körű hazai és nemzetközi szakirodalmi információk összegyűjtése a minél magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező kertészeti növénykultúrák termelése témában. • Szakirodalmi információk alapján kétéves tesztgazdálkodás folytatása a zöldségek beltartalmi értékeinek növelése céljából, teszt- és kontrollterület kijelölésével.

• VitaminGarden védjegy bejegyzése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A szakirodalmi adatokkal alátámasztott és a tesztgazdálkodás során a helyi gyakorlatban eredményesnek minősülő módszerek minősítő rendszerbe való foglalása.

• Tudásmegosztás más mezőgazdasági termelőkkel.

A tesztgazdálkodások során a betakarítási időszakban a teszt- és kontrollterületről mintavételezés történt. A termések beltartalmi paramétereit akkreditált élelmiszerlaboratóriumban vizsgáltattuk, minden zöldség esetében az adott növényre leginkább jellemző hatféle beltartalmi érték vizsgálatával. A projekt második tesztgazdálkodási évében a kápiapaprika, a jalapeno paprika és a görögdinynye esetében a vizsgált paraméterek 100%-ánál sikerült különböző mértékű javulást elérni. A zöldborsó termesztése során a vizsgált elemek 83%-ánál, a pritaminpaprika és a sütőtök vonatkozásában pedig a 66%-ánál értünk el javulást.

Példa a C-vitamin-tartalom növekedésére az akkreditált élelmiszerlaboratóriumi vizsgálatok alapján: Az eredményes tesztgazdálkodások elsősorban baromfitrágya-granulátum, talajbaktérium-készítmények és különböző algakészítmények alkalmazásával valósultak meg (a felsorolás nem teljes).

A VitaminGarden Agrár-Innovációs Operatív Csoport céljai közé tartozik a projekt során megszerzett tudás átadása más mezőgazdasági termelők számára. A projekt megvalósítása során kilenc e-ismeretterjesztő szakmai tudásanyag készült ppt formátumban, melyek az alkalmazott módszerek elméleti hátterét foglalják össze. Ezen tudásanyagok díjmentesen igényelhetőek a www.vitamingarden.hu weboldalon, a hírlevélre való feliratkozással.

Az innovációs csoport tagjai a 2024. évben már beépítették a mindennapos gazdálkodási gyakorlatukba a projekt során elért eredményeket, illetve a jövőre vonatkozóan is elköteleződtek új módszerek felkutatására és kipróbálására a magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkező zöldségek termelése érdekében.

A projekt a Vidékfejlesztési Program keretén belül az „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projektek megvalósításához szükséges beruházások támogatása” című VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.5.1-17 kódszámú pályázat keretében valósult meg.

A projektről bővebb információ olvasható: www.vitamingarden.hu weboldalon.

 

Forrás: Kertészet és szőlészet
Fotó: Vitamingarden