Kisszigeti fűszerkert

majort
2024. 05. 11., szo – 08:51

Friss zöldfűszernövények termesztésével kezdte el őstermelői tevékenységét, a Nagymágocs Nagyközségben élő, Kiss Ferenc és felesége. Mára bővült termékkörük, így a helyi és több környékbeli termelői piacon és rendezvényen ismerkedhetnek meg a vásárlók termékeikkel.

Akik kizárólag az üzletekben találkoznak fűszerekkel, gondolhatják úgy, hogy a fűszernövények termelése távoli országokban zajlik. Valóban ritkán kerülünk kapcsolatba olyan termelővel, aki fűszernövényeket nevel és feldolgoz, de a közelmúltban több rendezvényen is találkoztam, a Nagymágocs Községben élő Kiss Ferenccel, aki néhány éve kezdett el otthoni kertjükben fűszernövényeket termeszteni. Szülei is sokat segítenek és felesége, Kissné Szigeti Ilona végzi a feldolgozást, innen jött az ötlet, így létrehozták a vezetéknevük összeillesztésével, a Kisszigeti fűszerkert márkanevet.

A főállás mellett végzett házi termesztés, mára bevételtermelő tevékenységgé vált. 2021-ben zöldfűszerek termesztésével és árusításával kezdték, de hamar rájöttek, hogy szárítással növelve az eltarthatóságot, piacképesebb termékekkel tudnak megjelenni a piacokon. Szortimentjükben található, kapor, petrezselyem, tárkony, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, zeller, koriander.  A tavalyi évben a vörös és lilahagyma termesztés is elindult. Több változatban készítenek hagymalekvárokat, illetve céklalevet, szörpöket, mint például menta, levendula, bodza szörpöt. Tervben van az idei évre a citromfű és akácvirág szörpök készítése is, illetve a megművelt terület bővítése. Szállítanak éttermek számára, de résztvevői a helyi és a környékbeli települések piacainak, termelői vásárainak és különféle rendezvényeknek.

Gyakorlatilag a saját udvarukban, zöldfűszernövények termesztésével kezdte őstermelői tevékenységét a nagymágocsi Kiss Ferenc, aki ma már feleségével közösen építi ki a Kisszigeti fűszerkert termékkörét.

 

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda