Helyi orvosi ellátás fejlesztése Óföldeákon

majort
2024. 04. 09., k – 10:43

A kistelepüléseken élőknek kiemelten fontos, hogy a helyi, körzeti orvosi ellátás minél magasabb színvonalú legyen. A Makó környékén elhelyezkedő községekben az egészségügyi szolgáltatás fejlesztésére nyílt lehetőség, a Leader forrásnak köszönhetően.

A Makói Járásban fekvő Óföldeák Község, az olvasó számára talán a középkori erődtemplomáról lehet ismert. A közel 500 fős kistelepülés vezetése, azt a célt tűzte ki, hogy a Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület által kiírt, VP6-19.2.1-84-2.1-23 kódszámú „Helyi fejlesztések támogatása” tárgyú pályázat keretében, a több mint 5,2 millió Ft támogatási lehetőséget kihasználva, minimális önerő mellett, eszközfejlesztést hajt végre, a helyi, körzeti háziorvosi rendelőben, támogatva a háziorvos munkáját és növelve a praxis szolgáltatási színvonalát.

Simonné Sinkó Erika polgármester asszonyt kerestem fel, aki beszámolt a fejlesztés céljait és eredményét illetően. A településen sok idős személy él, ezért kiemelten fontos az orvosi rendelő orvosi eszköz állományának bővítése, modernizálása. Így hatékonyabbá és szakszerűbbé válik a betegellátás, és a diagnosztika – hangsúlyozta a polgármester asszony. Természetesen bíznak abban is, hogy ezen fejlesztésnek köszönhetően, a fiatalabb generációknak is vonzóbbá válik Óföldeák Község. Az eszközbeszerzés nyolc, orvosi célú és egy informatikai eszköz beszerzését jelentette, melyet a közelmúltban adott át, a helyi körzeti orvos számára. A rendelő kapott többek között elektromos fonendoszkópot, a szisztolés vérnyomást mind a négy végtagon egyidejűleg mérő műszert, két vénakeresőt és egy, az erek állapotát, rugalmasságát, a szív teljesítményét vizsgáló készüléket, egy, asztma vagy a heveny hörghurut szűrésére ajánlott készüléket valamint egy új laptopot, mely az eredményeket rögzíti. Simonné Sinkó Erika bízik abban, hogy a megvalósult eszközbeszerzés érezhetően növeli a helyi betegellátás színvonalát és így nyugodtabbak lehetnek az itt élők, mivel helyben, egy jól felszerelt rendelőben kapják meg az orvosi ellátást. Úgy gondolja, hogy ez fontos lépés a községük népességmegtartó és népességnövelő erejének pozitív változásában.

A Leader Program változatos település és szolgáltatásfejlesztési célokat támogat, mely fontos lehetőség volt az elmúlt években, többek között Óföldeák Község számára is, mivel orvosi eszközbeszerzésnek köszönhetően növekedett, a háziorvosi ellátás színvonala.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt