Helyi fejlesztések támogatása című felhívás – Zámbó Péter családi gazdálkodó

majort
2024. 04. 03., sze – 11:26

Zámbó Péter 1994-ben kezdte meg őstermelői tevékenységét, jelenleg az őstermelők családi gazdaságának vezetője, amelynek még további 3 tagja van. Péter Magyarbánhegyesen él és több évtizede foglalkozik dinnyetermesztéssel. Gazdasága több lábon áll, ezért a szerencsésebb gazdaságok közé sorolhatja magát.

Sajnos az évek alatt megtanulta, hogy hol a dinnye, hol a többi növény tartja el a gazdaságát, csak így tud talpon maradni. 65 ha-on gazdálkodik, amiből 3,5 ha bérelt földterület a többi saját tulajdon, őszi árpát, kukoricát, étkezési mákot és görögdinnyét termel 2,7 hektáron.

Békés vármegyét gyakran nevezik az ország éléskamrájának, a jó minőségű földjei és a magas mezőgazdasági árbevétele miatt. De itt sem fenékig tejfel az élet, főleg a kisgazdaságok számara. A sok mezőgazdasági termék leginkább alapanyagként hagyja el a megyét, nagyon kis haszonnal, a termelők pedig folyamatosan hintáznak a nyereség és a veszteség hintáján. A fejlesztéseikhez inkább külső forrásból tudnak tőkét szerezni, nagy segítség számukra minden pályázati lehetőség.

Így sikerült Péternek is fejleszteni-e, őrömmel pályázott a HACS: KERTÉSZEK FÖLDJE AKCIÓCSOPORT Egyesület, VP6-19.2.1.-49-14-21 kódszámú felhívására. A pályázaton több, mint 14 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beszerzéseknek köszönhetően 1 db Fliegl DK 180 pótkocsival, 1db AT 5 H rövidtárcsával, 1 db Amber 1200/4 gabonavetőgéppel, 2 db kapával gazdagodott a családi gazdasága. A megvásárolt eszközök nagyban hozzásegítették az önálló, élet- és versenyképes gazdaság kialakításához. Megnövelték az általa egy munkafolyamatban elvégezhető művelések számát, ezáltal csökkent a széndioxid kibocsájtása, csökkentek a bérmunkára fordított kiadásai.

A LEADER pályázatok helyi szinten képesek kezelni a kisgazdaságok problémáit, ezért ajánlom mindenki figyelmébe a térsége Akciócsoportját, figyeljék a kiírásaikat!

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert