Sikeres a Zala Termálvölgye Egyesület a Leader-pályázatokon

majort
2024. 03. 26., k – 10:52

Az elmúlt két uniós pénzügyi ciklusban, vagyis 2007 és 2020 között összesen kétmilliárd forint Leader fejlesztési forrás érkezett a Zalaszentgrót központú térség településeire a Zala Termálvölgye Egyesület révén.

Ez is elhangzott a közösség 15. születésnapját ünneplő rendezvényen, amelyhez Papp Zsolt György, az agrártárca helyettes államtitkára, a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának vezetője online kapcsolat révén csatlakozott, és arról beszélt: az elmúlt időszak sok munkát hozott a Leader-szervezetek életében, amit a kormány meghosszabbított pályázati határidőkel és forrás-kiegészítéssel is segített. Mint mondta, idén tavasszal új pályázati felhívások jelennek meg, hozzájárulva a települések tervezett fejlesztéseihez.

Fatér Balázs, a Zala Termálvölgye Egyesület elnöke leszögezte: az elmúlt 15 év számukra nemzetközi ismertséget és számos sikert hozott.

– Nagyban emelte a térség rangját a Nyitott porta-hálózat, amely már több mint öt éve működik. A kezdeti 16 induló taglétszám mostanra 37-re bővült – fogalmazott a szervezet első embere, aki azt is elmondta, a közeljövőben a térségről és az együttműködésben résztvevőkről különböző kommunikációs anyagok látnak majd napvilágot, szintén egy sikeres pályázat révén. Arra hívta fel a figyelmet, egy nemzetközi felmérés szerint az egyesület munkája révén egy euró befektetés 4,23-szoros „hasznot” hoz, vagyis ekkora a társadalmi megtérülése.

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő leszögezte, a kormány egyértelmű célkitűzése a magyar vidék támogatása, és ez kitűnik a lezárult uniós ciklus Leader-forrásainak összegzéséből is, amely révén a választókerületbe több milliárd forint érkezett.

– Ezek a források valóban a helyben élőket, az itt működő vállalkozásokat segítik. Erre jó példa a Zala Termálvölgye Egyesület, amely számos gasztronómiai és turizmussal kapcsolatos fejlesztésre is kapott támogatást, amelyből az önkormányzati, a civil és a vállalkozói szektor is részesült. Ezeket a projekteket úgy tudtuk megvalósítani, hogy valóban alulról jövő kezdeményezésként kerültek döntéshozói szintre.

Szabó Tibor munkaszervezet-vezető kiemelte, az elmúlt 15 esztendőben összesen 277 projektre kétmilliárd forint Leader fejlesztési forrás érkezett az egyesület révén a térségbe, s ezek többsége közösségi célú projekteket szolgált, a játszótérépítéstől az eszközparkfejlesztésig.

A születésnapon 12 település polgármestere vehette át a most elnyert forrásról tanúskodó oklevelet. A falvak és Zalaszentgrót városa egyenként mintegy 5, illetve 8 millió forinthoz jutott.

A sikerrel pályázó települések: Almásháza, Batyk, Kallósd, Kehidakustány, Kisgörbő, Óhíd, Pakod, Pókaszepetk, Zalabér, Zalacsány, Zalaszentgrót, Zalavég.

 

Forrás: ZAOL
Fotó: Péter B. Árpád