Amikor esszük a pálinkát – pálinkavacsora Orosházán

majort
2024. 03. 12., k – 11:30

Nagyszerű gasztronómiai élménnyel gazdagított klubtalálkozóra várta tagjait az Orosháza és Térsége Gazdakör Pálinka Klubja. Az est díszvendége és egyben főszakácsa Prohászka Béla, Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács volt, aki pálinkával fűszerezett ételekkel vitte világkörüli útra a megjelenteket.

Nemzeti italunk, a pálinka nem csak étkezések előtt, után és közben kaphat szerepet a konyhában, pálinka ízesítéssel fantasztikus ételek készíthetők. Ebből kapott ízelítőt az estre meghívott, mintegy kilencven vendég. A pálinka klub megalakulásakor meghatározta a szervezet fő célját, mégpedig hogy nemzeti italunk készítési és fogyasztási kultúráját népszerűsítse és a még mindig tetten érhető kocsmai szintről a hungarikum végre az őt megillető helyre kerüljön. Ennek jegyében hozták létre a klub soron következő találkozóját, az immár hagyományossá nemesedő, harmadik Pálinka vacsorát.

Brlázs Róbert, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke bevezetőjében elmondta, szeretné, ha a kulturált italfogyasztás mellett az étkezés is más dimenziót kaphatna és a mennyiségi táplálkozás egy kicsit a minőségi, az élmény felé fordulna.

A bevezető után következtek sorra Prohászka Béla mesterszakács és az Alföld Gyöngye Hotel főzőmestereinek remekei (a „remekei” szó szerint értendő). A séf egy kis világ körüli utazásra vitte vendégeit, hisz az ételekkel – melyek döntően orosházi alapanyagokból készültek – Magyarországról egészen Vietnámig juthattunk el. A gasztronómiai utazáson Prohászka Béla mellett, Dúl Údó Endre nemzetközi pálinkabíráló kísért végig bennünket. Az est főszereplője ezúttal a szőlőpálinka volt.

A desszertnél ismét tanulhattunk Prohászka Bélától egy kicsit. Az orosházi Ficsor Zoltán mestercukrász által készített sütemény mellé, a vendégek előtt, az asztalon készítette a szőlőpálinkás, kétfajta szőlős, három perc alatt elkészíthető finomságot. Az est abban is különleges volt, hogy a világkörüli ízutazáshoz orosházi termelők termékeit is felhasználta a séf. Ezzel azt bizonyítva, hogy az orosházi helyi termékek minőségükben már a magasabb szintű, kísérletező gasztrokultúra szintjén is kiválóan helytállnak.  Összességében a Pálinka Klub ismét csodás estével ajándékozta meg tagjait és vendégeit.

A hungarikumok és a helyi termékek népszerűsítésére talán az a legjobb alkalom, ha új köntösben, a világ különböző tájaira, ételeire átkomponálva is bemutatjuk őket. Lássák, érezzék az emberek, hogy bármely nemzet konyhájában megállják a helyüket, gazdagabbá teszik az ételeiket. Ez az este erről szólt.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert