Zümmögő Sikerek: Bercsényi Családi Méhészet három generációja a hagyományok útján

majort
2024. 02. 24., szo – 08:33

A Bercsényi Családi Méhészet nem csupán mézet kínál, hanem egy hosszú évszázados örökséget is, amely a méhek iránti szeretetből és elhivatottságból nőtt ki. Cikkünkben felfedezzük e családi vállalkozás sikerének kulisszatitkait, és betekintést nyerünk abba az életmódba, amely a méhek által zsongó természet szépségét üvegbe zárja.

Bercsényi János, a család feje, gyermekkorától kezdve a méhek társaságában nevelkedett, hiszen édesapja és nagyapja is ezen az úton járt. Mintegy 30 évvel ezelőtt János maga is belemerült a méhészkedésbe. Kezdetben munkahelye mellett kevesebb majd egyre több méhcsaláddal. 2011-ben pedig úgy döntött, hogy a méheknek szenteli minden idejét és azóta a családdal együtt műveli ezt a szép szakmát. Maga a méhek gondozása és a méztermelés nem okozott különösebb kihívást. Az igazi kihívások a piacra lépés, az értékesítés során jelentkeztek. De a család, aprólékos odafigyeléssel és magas minőségű termékeikkel, bátran és sikeresen vette fel a küzdelmet a piacon való elhelyezkedésért.

Fő irányvonalukat az organikus mézek és méhészeti termékek alkotják, melyekből elsődlegesen fajtamézek születnek, mint az akác, repce, galagonya, selyemfű, hárs, facélia, gesztenye, napraforgó mézek és természetesen a vegyesméz előállítása.  Azonban ez csak a kezdet, hiszen más méhészeti kincsek is gazdagítják választékukat, mint például a propolisz tinktúra, méhpempő, virágpor, mézből készült bor, méhviasz gyertya, gyümölcsös csemegék akácmézben és nem utolsó sorban a gyógynövény ágyon érlelt akácmézek. A családi gazdaság tradicionális méhészkedést folytat, ezért a gépesítés minimális mértékű, és a termelés során kizárólag organikus kézműves termékeket állítanak elő.

Elkötelezettek, hogy a méhek kezelésével, gondozásával és a termékek készítésében elkerüljék a szintetikus anyagokat és kemikáliákat. A méhek számára csak öko és GMO-mentes alapanyagokat használnak fel, a termékeik kizárólag olyan növények nektárjából, virágporából és a növények rügyeiből készülnek, amelyek a természetben GMO-mentesen találhatók meg, így a termékek valóban a természetből és a méhek munkájából születnek. A Bercsényi Családi Méhészet így nem csupán mézet kínál, hanem egy életmódot, ahol a hagyományok és a természet tisztelete összefonódik.

S hogy milyen mézes kincsekre bukkanhat, amelyek nem csak finomak, de jótékony hatásukkal is megörvendeztetik, most hozok néhány ínycsiklandó példát közülük! Nyugtalanságra, álmatlanságra vagy depresszióra, próbálja ki a LEVENDULÁS AKÁCMÉZET, ha köhög, torokgyulladással vagy hörghuruttal küzd, nyúljon a MENTÁS változatért. A BODZÁS méz pedig kiváló társ lehet nátha, orrfolyás és influenzaszerű tünetek ellen. A VIRÁGPOR  a vitaminokban leggazdagabb méhészeti termékük, a MÉZBOR pedig ősi recept alapján készül és még sorolhatnám e színes palettát. Mindezeket megtalálhatók a Hajósi és Helvéciai telephelyükön, vásárokon, országos rendezvényeken, és hamarosan webáruházukban is.

A Bercsényi Családi Méhészet nem csupán termékeivel, hanem elkötelezettségével is édesíti az életünket, és egy egész méhészeti kultúrát örökít meg a generációk között. Bármelyik mézes üveget kinyitva egy szelet időutazásra invitálnak minket. Egy tiszta családi örökség, mely természet szeretetében gyökerezik.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás