Sikeres volt az elmúlt év: több területen is fejlesztett a fülöpházi önkormányzat

majort
2024. 02. 23., p – 11:08

A gazdasági nehézségek ellenére is sikeres évet tudhat maga mögött a fülöpházi önkormányzat. A pályázati támogatásoknak köszönhetően megvalósult a polgármesteri hivatal részleges megújítása, a művelődési ház épületének napelemes fejlesztése, illetve a legjelentősebb belterületi gyűjtőút, a Kossuth utca rekonstrukciója.

Az építkezés éve volt a tavalyi esztendő Fülöpházán. Az önkormányzati tulajdonú épületek rekonstrukciója nagy előrelépést jelentett a község számára. – Kiemelt fontossággal bír számunkra a lakosság megfelelő színvonalon történő közigazgatási ellátása, az oktatási, nevelési intézmények, valamint az infrastruktúra fejlesztése. Ennek szellemében számos előrelépés történt az elmúlt évben településünkön. Az év első felében újult meg a Magyar Falu Programnak köszönhetően a polgármesteri hivatal irodáinak, tanácskozó termének padlóburkolata és készült el a járda rendbetétele. A kiszáradt tuják helyére a Településfásítási Program keretből gömbszivarfákat ültettünk, tovább szépítve az intézmény udvarát – mondta el hírportálunk érdeklődésére Nagyné dr. Balogh Csilla polgármester.

Nyolcvanmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a község önkormányzata a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében a „Belterületi útfejlesztés Fülöpházán” című pályázat keretében. A beruházás a Kossuth utcát érintette.

– A település központjában lévő utca állapota az utóbbi évtizedekben meglehetősen leromlott, önkormányzatunknak viszont korlátozott erőforrásai voltak, melyek nem tették lehetővé az útszakasz minőségi újjáépítését. A támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg a belterületi gyűjtőút burkolatának rekonstrukciója 0,7 kilométer hosszban. Emellett, a községházánál három, a művelődési ház előtt öt új gépjárműparkoló épült – sorolta a legfontosabb beruházások részleteit a polgármester.

Az év végére is jutott feladat bőven, egyebek között napelemeket kapott az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár épülete. – Sikeresen szerepelt önkormányzatunk a Kolon Menti Leader Egyesület a „Helyi fejlesztések támogatása” címmel kiírt pályázatán és nyertünk 8,1 millió forint vissza nem térítendő támogatást napelemes rendszer kiépítésre. A fejlesztés eredményeként harminchat villamos energiát előállító napelem került elhelyezésre az épület tetőszerkezetén, valamint jutott pénz akkumulátoros mobil hangosító berendezésre is. Az új napelemes rendszer megléte jelentős energia-megtakarítást jelent önkormányzatunk számára – tette hozzá Nagyné dr. Balogh Csilla.

Az idei esztendőben sem tétlenkedik a fülöpházi önkormányzat. A hagyományos lámpatesteket új LED-es, autonóm fényáram szabályozással ellátott közvilágítási lámpatestekre cserélik le a megújult Kossuth utcában.

– A LED-es lámpatestek a jelenlegiekhez képest negyvenszázalékos energiafelvétellel működnek, így jelentős energia-megtakarítás érhető el a fejlesztés eredményeként. A Kossuth utca kereszteződések közötti szakaszán rendbe tesszük a leromlott járdaszakaszok egy részét. Tervben van a község temetőjének fejlesztése, a ravatalozó elé faszerkezetes szaletli építése és a betonburkolat cseréje. A lakosság biztonságérzetének növelése, a rendőrség munkájának segítése érdekében térfigyelőkamera rendszert szeretnénk kiépíteni a TOP Plusz forrás segítségével – vázolta a közeljövő terveit Nagyné dr. Balogh Csilla.

 

Forrás: BAMA
Fotó: Gulyás Sándor