KAP kitekintő – Ötven új, nemzetközi jó gyakorlatot mutat be az EU KAP Hálózat

majort
2024. 02. 15., cs – 14:03

Az EU KAP Hálózat ötven új, jó példaként szolgáló projekt történetét mutatja be honlapján, melyekkel azt szemlélteti, hogyan lehet hatékonyan felhasználni a KAP-ból származó forrásokat. A jó gyakorlatok az EU KAP Hálózat hivatalos honlapján angol nyelven elérhetőek, azonban a jövőben az MNVH honlapján is közzéteszünk egy magyar nyelvű válogatást „KAP kitekintő” címmel.

Az új, jó gyakorlatokat tartalmazó gyűjtemény célja, hogy az Európa vidéki térségeiben megvalósított projektek előnyeit bemutatva inspiráljon, megvalósításra és a tapasztalatok megosztására ösztönözzön. Ez a jól áttekinthető, rövid összefoglalókat tartalmazó gyűjtemény a 2023-as Mezőgazdasági és Vidéki Inspirációs Díj (ARIA) 24 döntősének projektjét is magában foglalja. Az összesen 50 új, jó gyakorlat a KAP három általános célkitűzésének mindegyikét érinti, leírásukban kiemelik a KAP által kínált lehetőségeket a társadalmi-gazdasági és környezeti kérdések tekintetében egyaránt.

Az egyik ilyen téma a talajok állapota, amelyet az ARIA döntősei közül többen is bemutattak többek között a talajban található gombák agroökológiai jelentőségével vagy a talaj biodiverzitásával kapcsolatos tudásátadással kapcsolatos projektjeik keretében. A KAP által finanszírozott részvételi technikák és együttműködési modellek több új projekt történetében is szerepelnek, például abban az észt projektben is, amely a Pirkanmaa-i lecsapolt tőzeges erdők éghajlati szempontból fenntartható kezelését támogatja. A fakultúra egyike azon földgazdálkodási gyakorlatoknak, amelyeket a KAP az ökosémákon keresztül támogathat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a KAP finanszírozásból származó előnyök túlmutatnak a gazdálkodáson. A jó gyakorlatokról szóló történetek új sorozata az olyan - vidéki Európa társadalmi szövetének erősítését célzó - projekteket is illusztrálja, mint például a társadalmi célokra összpontosító, ételpazarlás csökkentését célzó belga Food Act 13 projekt vagy az ARIA döntős, romániai Caiac Smile projekt, mellyel a speciális igényű fiatalok aktív, vidéki kikapcsolódását és önálló életvitelre való felkészítését segítik.

A teljes angol nyelvű gyűjtemény az EU KAP Network hivatalos honlapján, a „Projects and Practice” fül alatt már elérhető. Amennyiben a jó gyakorlatokat magyar nyelven olvasná, kérjük kísérje figyelemmel az MNVH honlapját, ahol KAP kitekintő címmel hamarosan közzéteszünk egy-egy jó példát.

 

Forrás: EU CAP Network
Fotó: EU CAP Network