Szvák Méhészet

majort
2024. 02. 13., k – 08:56

Szvák Attila, és Szvák Szabolcs Csabacsűdön élnek Békés Vármegyében, itt alakították ki méhészetünket „Szvák Méhészet” néven. 14 éve kezdtek méhészkedni 10 méhcsaláddal, nagyon megszerették a méhészetet a szorgos kis bogarak munkáját, a különböző mézek más és más gyógyhatását, a propolisz, a virágpor jótékony hatását, ezért a bővítés mellet döntöttek.

Mindketten szakképesítéssel rendelkező méhészek, de őstermelőként dolgoznak, így kitudnak szolgálni magánembert, vendéglátóegységet, boltot, iskolát, valamint óvodákat is. A 14 év alatt sokat fejlesztettek, jelenleg összesen 150 méhcsaláddal foglalkoznak, piacokra járnak, heti 4 alkalommal. Nagyon sok visszajáró vevőjük van, akik csak az ő mézüket fogyasztja, mert elégedettek a minőséggel. A termékkínálatukban megtalálható: receméz, galagonya méz, akácméz, erdei méz, hársméz, napraforgó méz, vegyes virágméz, illetve propolisz tinktúra, propoliszos méz, virágpor és virágporos méz. De a vevőik igényei szerint készítenek ajándékcsomag összeállításokat is.

Már induláskor megfogalmazódott bennük, hogy amit elvárnak maguktól elvárják a termékeinktől is, termékeik egyet jelentsenek a minőséggel, a vevőkörük ezt előbb-utóbb megfogja hálálni. De ezt csak akkor tudják megvalósítani, ha folyamatosan fejlesztik magukat, rengeteg szakirányú könyvet, folyóiratot olvasnak, képzik magukat és mézeiket a nagyobb versenyeken „leteszteltetik” a szakma elismert bírálóival. Mára beigazolódott, hogy helyesen döntöttek, mert mézeik az élvonalba tartoznak. A tavalyi évben például az akác mézük Gyulán, az Országos Mézversenyen ezüst fokozatú minősitést szerzett.

A méz nem csak ízesítő anyag, egészséges és rengeteg hasznos dolgot tartalmaz, ami az emberi szervezetnek szükséges a megfelelő működéséhez. A mézhez mára egy egészségtudatos kultúra is kapcsolódik, gyógyhatásokkal, terápiákkal, nem csak a mézet, de a hozzá kapcsolódó tudást is szeretnék átadni a vevőiknek.

A nem túl távoli jövőben szeretnének Apiterápiás házat létrehozni, ezzel is gyógyítani az asztmás, és nehéz légzésű embereket. Kitűnő segítség az alvászavar, a stressz és a fejfájás kezelésére is a méz. Álmaik között szerepel még egy mézes bolt és egy webshop, ahol a vevőik közvetlenül és bármikor megvásárolhatják a termékeket, akár otthonról is rendelhetnek. Szeretnék, ha az emberek többet tudnának a mézről, hiszen nekik is évekbe telt a mézkultúra megismerése. Távlati céljuk bevonni, megmutatni az embereknek a méz előállítás folyamatát, megismertetni velük a fajtamézek tulajdonságait, hatásukat a szervezetre, egészségre.   A minőségi mézekhez fontos a tudatos fogyasztói kultúra formálása is, mert a méz nem csak táplálék, de az egészségformálás fontos eszköze is lehet.

Jelenleg a Facebookon elérhetőek, ahol megtekinthetőek a termékeik gyógyhatásokkal együtt:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100081936196661

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Szvák Méhészet