Gyógynövényekkel ismerkedhetünk Kováts Nórával, Füzéren

majort
2024. 02. 11., v – 10:32

Engedje meg a kedves olvasó, hogy egy kis földrajzi bevezetéssel kezdjem cikkemet, ahol is megismerkedhet a Zemplén egyik jellegzetes tájegységével, a Hegyközzel. A Hegyközben található Füzéren él Kováts-Kertész Nóra a családjával, akivel beszélgetve a gyógynövények világába is betekinthetünk.

A Hegyköz tájegység Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Sátoraljaújhelytől Hollóházáig északnyugatra. Földrajzilag az Eperjes–Tokaji-hegységben, mintegy 400-700 méter magas hegyekkel körülvett völgy, a Bózsva vízgyűjtő területe. Magyarország legészakibb kistája.

Kováts-Kertész Nóra természetgyógyász-fitoterapeuta, aki a Semmelweis Egyetemről kikerülve egyenesen a Zemplén hegyei között találta magát. Az itt eltöltött bő évtized alatt érdeklődése középpontjába a természetes gyógyítás és az egészségmegőrzés került.

Hogyan kezdődött Nálad a természetes gyógymódok iránti érdeklődés?

Öt gyermek édesanyjaként itt hamar új kihívásokkal találkoztam, hiszen az én feladatom volt a család egészségének megőrzése, mely különösen nehéz volt a járványok, betegségek idején. 

Gyakran bizonytalan voltam, mikor kell orvoshoz fordulni, és mikor lehetséges a betegségek otthoni kezelése. Mit lehet tenni, mikor elegendő még a házi gyógymód? 

Kis falusi házunk kertjében tálcán kínálta a megoldást a természet. Bár tudtam, hogy odakinn kincseken járunk, biztos ismeretek hiányában mégsem mertem használni ezeket. Kézenfekvő volt tehát, hogy mélyebben megismerkedjek a természetgyógyászattal. melynek segítségével nem csak az alternatív gyógymódokat ismertem meg, hanem új perspektívából tanulmányozhattam az emberi test és lélek működését is, melynek harmóniája egészségünk alapja.

Mára rengeteg tanulás és sok évnyi tapasztalat van mögöttem, mind a hagyományos, nyugati orvoslás, mind pedig a természet adta gyógymódok világában. E tudás és tapasztalat birtokában szeretnék segítséget nyújtani mindazoknak, akik számára fontos a természetre hangolt életmód és az egészségmegőrzés.

Terveid között említetted és blogod címe is fitopark. Mit takar ez? 

Szerencsések vagyunk, hiszen a Zemplén szívében, Füzéren élünk. A környező hegyek, erdők, rétek, legelők kiváló terepet biztosítanak a gyógynövénygyűjtésre indulóknak- csak ismerni kell, mit, mikor és hol érdemes keresni. A környék rendkívüli fajgazdagságát a domborzat változatossága mellett a különböző talajtípusok biztosítják, igy a zempléni hegységben hazánk növényfajainak 60%-a megtalálható1. A gyűjtögetni indulónak tudnia kell, mely növények ritkábbak, melyek állnak törvényes oltalom alatt és melyek nem, melyik növényt lehet gyűjteni és melyek azok, amik az ember számára halálosan mérgezőek. A túrák során persze nemcsak ismeretanyagot szerzünk, hiszen ha már elindultunk, az aktív kikapcsolódást választva rácsodálkozhatunk arra a csodálatos világra, ami körülvesz minket.

Ami készen van, az a fűszer-és gyógynövényspirál, ami igy önmagában is több, mint  30 fajnak ad otthont egyelőre kiscsaládunk és közvetlen környezetünk örömére. Amíg pedig a többi rész fel nem épül, marad a virtuális fitopark itt, a blogon és persze a túrák: hiszen a gyógynövényeket saját élethelyükön, a természetben lehet leginkább megismerni.

A fitopark tulajdonképpen még csak egy álom: egy olyan élménycentrikus gyógynövénykert, ahol nemcsak az egyes gyógynövényeket lehet élőben megnézni, megismerkedni az elméleti hatásaikkal, hanem egy gyógynövényes tankonyha, egy közösségi helység, a hatalmas udvar kapcsolódna hozzá, az itt szervezett programokon pedig a felhasználásuk legkülönbözőbb formáiba lehetne bepillantást nyerni.

Milyen termékeket készítesz?

Vannak gyógynövényes teakeverékeim, készítek gyógynövényes szirupot, kenőcsöt és tinkturákat valamint natur házi szappanokat.

Fontosnak tartom az egészségmegőrzés és gyógyítás terén a szörpöket, lekvárokat is. Tápláléknövényeink is nagyon színes egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkeznek, igyekszem ezt is sokak által kedvelt formába önteni, hogy egyre inkább a mindennapi táplálkozásunk részeivé váljanak. Ilyenek lehetnek például a különböző pesztók, amik zöld növényekből, olajos magvakból készülnek és szendvicskrémnek, de akár spagetti vagy pizzafeltétként is használhatók.

Milyen konkrét gyógynövényekkel kapcsolatos programokat kínálsz az érdeklődőknek?

Túráimon áprilistól novemberig természetközelben ismerhetik meg az éppen gyűjthető fajokat, azok felhasználását. Interaktív gyógynövényes programjainkon el is készíthetjük a túrákon szedett növényekből a hazavihető termékeket. A túrák után, vagy éppen más rendezvényeken is tartok érdekes előadásokat, az egészséges életmód és a természetes gyógymódok kimeríthetetlen témaköreiben.

A legkisebbeket pedig a gyógynövények meséivel és mesés növényekkel várom, játkos formában ismerhetik meg az őket körülvevő természet csodáit.

Mik a jövőbeni terveid?

Az év első hónapjai mindig az előző év értékelésével, az idei irányvonalak tervezésével telnek. Ahogy a gyerekek nőnek, remélem, évről évre több időm és lehetőségem lesz az ilyen irányú munkáimra: a blog szerkesztésére, túravezetésre, programszervezésre.

Bízom abban, hogy az általam ajánlott termékeket hamarosan együtt készíthetjük el gyógynövényes tankonyhámban, hogy a hozzánk látogató utána maga is biztonságosan elkészíthesse őket saját otthonában!

 

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás és fotók: www.fitopark-hungary.blogspot.com