Hazai fejlesztésű, intelligens fagyvédelmi kályha üzemi bemutatója

majort
2024. 02. 10., szo – 06:49

A fagyvédelem lehetőségei a hazai fejlesztésű intelligens fagyvédelmi kályhával” címmel tartott szakmai konferenciát az Újfehértói Kutató Állomáson az Agroker cégcsoporthoz tartozó Agrokert Kft.. A konzorciumvezetőn túl a projekt megvalósításában többek között az eKözig ZRt., az Inno Inspire Kft és a FruitVeB is konzorciumi partner volt  és a Vidékfejlesztési Program támogatásával valósulhatott meg.

A 2019-ben megkezdett projekt indítóoka lényegében minden gyümölcstermesztő számára evidencia: a tavaszi fagyok utóbbi évtizedben tapasztalt felszaporodása miatt a fagykárok elleni védekezés a versenyképesség egyik kulcstényezőjévé vált a gyümölcstermesztésben. Számos fagyvédelmi technológia van forgalomban, azonban mindegyiknek van valamilyen komoly alkalmazási hátránya vagy korlátja, a hatékony fagyvédelem ezért nehezen megoldható feladat. A konferencia résztvevői megtudhatták, hogy az intelligens fagyvédelmi kályha fejlesztésére irányúló – a Vidékfejlesztési Programból is támogatott – konzorciumi kutatás fő célkitűzése olyan innovatív, környezetkímélő, precíziós technológián alapuló, önműködő fagyvédelmi fűtőberendezés fejlesztése volt, mellyel a tavaszi fagyok elleni védekezés hatékonyan és érdemi emberi munka, illetve beavatkozás nélkül megoldható. A rendezvényen a hallgatóság megismerte a tavaszi fagyok elleni védekezés fizikáját, gyakorlati és elméleti hátterét, a kutatási konzorcium keretében fejlesztett fagyvédelmi kályha működési mechanizmusát és műszaki jellemzőit, valamint az intelligens meteorológiai állomásra alapozott vezérlés lényegi elemeit. Az előadásokat gyakorlati üzemi bemutató követte, ahol működés közben lehetett megtekinteni a fagyvédelmi kályhát, mely növényi alapú olajjal, külső energiabevitel nélkül működik, alacsony károsanyag kibocsátással füstmentesen ég, alkalmas legalább 8 óra üzemidőre, illetve automatikusan, emberi beavatkozás nélkül, de a gazda folyamatos kontrollja mellett indítható és leállítható. A fejlesztők hangsúlyozták, hogy ez nem pusztán egy berendezés, hanem egy komplett technológiai rendszer, melynek releváns tulajdonságai a következők:

• Hatásfoka (termelt hőenergia) a fagyvédelmi öntözéshez és a parafingyertyáhozhasonló.

  • Növényi olaj elégetésével működik, ezáltal környezetkímélő, mert nem rontja a légkörCO 2 -egyenlegét, továbbá tökéletesen füst nélküli égésre képes.
  • Intelligens meteorológiai állomás által vezérelten, önműködően indul és leáll, így csekély az üzemeltetés élőmunka-igénye. Fűtőanyaggal történő utántöltést, így valamilyen szintű gondozást természetszerűen igényel, de ez fagyveszély nélküli időszakban (vagyis napközben) kivitelezhető.
  • Üzemeltetési költsége viszonylag alacsony, fajlagos beruházási költsége azonban relatíve magas lesz.
  • A berendezés műszaki és gazdasági jellemzői alapján valószínűsíthetően majdan részesülhet beruházási támogatásban.
  • A berendezés mobilis, tehát minden évben vagy akár egy szezonon belüli is
  • áthelyezhető azon ültetvényrészekbe, amelyekben a védekezés leginkább indokolt,
  • ahol a legnagyobb áruérték várható.
  • A felhasználó nem csak egy technológiai berendezést kap, hanem komplett technológiát mérési, előrejelzési és vezérlési háttérrel együtt.

A konzorciumi kutatás, úgy tűnik, elérte célját. A fejlesztett rendszer kiküszöbölheti a jelenlegi technológiák alkalmazási hátrányainak többségét. Az elsődleges szempontot a fejlesztés során nem a fejlesztendő rendszer alacsony ára jelentette, hanem a jó hatásfok, az automatizált működés, a korszerű vezérlési technológia, valamint a környezetkímélő működés. A berendezés tulajdonságai révén hatékony technológia lehet a tavaszi fagyok elleni védekezésben, de relatíve magas beruházási költsége révén csak a korszerű, „profi” ültetvények fagyvédelmében lehet gazdaságossági racionalitása és létjogosultsága.

 A Projekt megvalósítást Vidékfejlesztési Program Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása című pályázata segítette.

 

Szerző: Nagy Csilla
Forrás: SZON
Fotó: FruitVeB