Zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem épült Gávavencsellőn

majort
2024. 02. 03., szo – 09:13

A Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata egy zöldség-gyümölcsfeldolgozó üzemet valósított meg saját tulajdonú közművesített ingatlanon, új épület építésével, eszközök beszerzésével, tisztított, darabolt, konyha- és félkész, valamint tovább-feldolgozásra szánt termékek előállítására.

260 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból épült a zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem Gávavencsellőn, amelyhez az önkormányzat valamivel több, mint 4,5 millió forintos önerőt is hozzá tett.

A közel 500 négyzetméter alapterületű csarnok kiszolgáló egységekből, három nagy feldolgozótérből, valamint az épületet szélesen körbe vevő beton aszfaltból áll, ahova feldolgozás időszakába beérkező terményt ideiglenesen itt tárolják, ez több ezer tonna tököt jelent.   Az üzem működéséhez a nyersanyagot a helyi őstermelőktől, családi gazdálkodóktól és mezőgazdasági vállalkozóktól szerzik be, ezzel támogatva a környékben élő termelőket.

Az önkormányzat közfoglalkoztatási alapokkal, illetve eszközrendszerrel már rendelkezik, melyek előző START közfoglalkoztatási pályázatból szereztek be. Az üzem piaci hiánycikkre épít (elő-feldolgozott termékek: burgonya, alma, körte, szilva, sütőtök), stabil keresleti oldallal rendelkezik (európai piaccal rendelkező vállalkozások: HASSO-FRUCT, Mirbest Kft).

Az ünnepélyes átadáson Réthy Pál helyettes államtitkár, dr Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja, a programban résztvevő Belügyminisztérium és TEF dolgozók, helyi képviselők, intézményvezetők, a kivitelező GARA-ÉP-KER Kft képviseletében Gál Zoltán, és egyházi vezetők is megjelentek.

Kiemelték, hogy özel 260 millió forintból épült zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem a helyi őstermelők, családi gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozók által megtermelt alapanyagokat dolgozzák fel.

A beruházás célja nem csak a helyi cégek segítése, hanem a foglalkoztatási arány javítása is. A csarnokban ugyanis olyan hátrányos helyzetű, helyi lakosokat foglalkoztatnak, akik máshol nem tudnak elhelyezkedni. Ezzel pedig nem csak gazdaságélénkítő, hanem esélyteremtő is a beruházás.

 

Szerző: Nagy Csilla
Forrás: Berecz János
Fotó: Vinnai Győző közösségi oldala